Un test sanguin poate indica riscul de recidivă a unui cancer de sân

Un test sanguin ar putea fi un bun indicator al riscurilor de recidivă în cazul cancerului la sân, atunci când acesta se află în stadiu localizat, arată un studiu apărut miercuri în revista britanică The Lancet Oncology, menţionat de AFP.

Prezenţa şi numărul celulelor tumorale care circulă (CTC) în sânge permit anticiparea riscurilor unei evoluţii nefavorabile la pacientele bolnave de cancer la sân, se spune în articol. ‘Prezenţa uneia sau a mai multor CTC a permis anticiparea unor recidive precoce şi a scăderii şanselor de supravieţuire’, arată cercetători de la Anderson Cancer Center din Universitatea Texas, autori ai studiului.

Tipul de test sanguin pentru cuantificarea CTC duce la identificarea timpurie a pacientelor, care pot beneficia astfel de tratament suplimentar, cum ar fi chimioterapia, pentru scăderea riscurilor de recidivă.

Asemenea teste nu sunt utilizate în prezent pentru a analiza pronosticul unui pacient sau pentru a-i prescrie un tratament, deoarece se consideră că tumorile canceroase se răspândesc mai degrabă prin sistemul limfatic decât pe cale sanguină. Echipa de Texas a efectuat teste pe 302 paciente, între februarie 2005 şi decembrie 2010, bolnavele având un cancer la sân localizat – fără metastaze – şi nefiind tratate cu chimioterapie. La un sfert din paciente, prelevările sanguine au arătat prezenţa CTC. În acest grup, o pacientă din şapte a recidivat după tratament şi una din zece a decedat pe perioada testului.

În schimb, în rândul pacientelor la care testele de sânge nu arătaseră prezenţa CTC s-a înregistrat o rată a recidivei de numai 3% şi o rată a mortalităţii de 2%.

‘În ceea ce priveşte pacientele cu cele mai mari concentraţii de CTC, legătura a fost şi mai evidentă, înregistrându-se 31% de paciente decedate sau în recidivă’, se spune într-un comunicat din revistă.

Noul studiu demonstrează că ‘nu este nevoie ca boala să fie în stadiu avansat pentru ca celulele canceroase să se răspândească (prin sânge) şi să reducă şansele de supravieţuire’.

Alţi cercetători îndeamnă totuşi la prudenţă şi la realizarea unor studii clinice mai vaste. ‘Este o cercetare formidabilă şi foarte bine desfăşurată. Dar nu ştim ce să facem după acest studiu, adică ce protocol nou să adoptăm pentru paciente’, a declarat AFP Stebbing Justin de la Imperial College din LOndra.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.