EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Ce ne vom face fără UE?

1

– Finalul acestei săptămâni poate fi realmente decisiv pentru existenţa zonei euro şi a monedei unice. Dacă spaniolii nu-şi vor călca orgoliul în picioare şi nu vor solicita ajutor internaţional pentru recapitalizarea sistemului bancar, Spania riscă să intre în incapacitate de plată. Dacă UE va asista pasivă la ceea ce se întâmplă în Spania, consecinţele pot fi catastrofale. Un scenariu “deja-vu” dar care, faţă de cel grec, schimbă radical datele problemei. În acest context sunt din ce în ce mai mulţi cei care încep să-şi pună întrebarea: Cum va arăta lumea post-UE?

 

Coridă spaniolă pe bani europeni

Retrogradarea de către agenţia Moody’s pe 7 iunie a ratingului Spaniei (urmată de o mişcare similară aplicată pe 8 iunie pentru 11 provincii şi oraşe spaniole) este un prim semnal că ibericii nu sunt dispuşi să cedeze în disputa lor cu nemţii.

Neînţelegerile au la bază modul în care cele două ţări văd rezolvarea problemelor sistemului bancar spaniol şubrezit în urma expunerii sale la criza datoriei suverane a Greciei.

Pentru a evita intrarea în capcana în care a intrat Grecia, spaniolii doresc o recapitalizare a băncilor proprii prin infuzii directe de capital astfel încât legătura dintre stat şi sistemul bancar să fie eludată.

Asta ar presupune ca BCE sau alte organisme  financiare europene să investească direct în băncile iberice între 60 şi 110 miliarde euro fără a beneficia de garanţii guvernamentale.

Bazându-se pe Tratatul Uniunii ce nu permite o astfel de intervenţie, germani repudiază ideea şi aşteaptă tensionata solicitare a statului spaniol  de ajutor financiar. O solicitare care însă întârzie şi dacă ar fi să ne luăm după agenţiile de ştiri aceasta ar putea surveni în acest weekend.

Strategic vorbind confirmarea ipotezei se suprapune peste sfârşitul de săptămână când pieţele de capital se află în pauză astfel încât influenţa unei astfel de decizii să fie minimală. Eroare însă! Pieţele au început să reacţioneze imediat după anunţul celor de la Moody’s iar dacă luni, la deschiderea burselor, zvonul va deveni realitate ceea ce s-a întâmplat în 2007 după falimentul Lehman Brothers ar putea fi o poveste de adormit copiii.

Aici nu mai vorbim de un sistem bancar aflat în suferinţă, ci de un şirag de state care se luptă pentru supravieţuire într-un context european în care liderii economici ai UE vor să strângă şurubul impunând curbe naţionale de sacrificiu repudiate, a priori, de majoritatea cetăţenilor europeni.

 

Unde mai este bonitatea BCE?

Mulţi cred că, dacă un stat ca Spania s-ar retrage din zona euro, acesta ar lăsa în urmă o povară imensă pentru restul Uniunii.

În realitate, în primă etapă, problema va fi a Spaniei deoarece noua monedă naţională s-ar devaloriza imens în raport cu moneda unică, iar din moment ce toate datoriile sunt contractate în euro, acestea vor fi practic imposibil de achitat.

Numai că o astfel de perspectivă este simplistă fiind valabilă în cazul unei ţări mici de talia Greciei, a cărei retragere din Uniune ar lăsa restul zonei intact.

Dacă însă ar ieşi o ţară mare cum este Spania, Italia sau Franţa ori am asista la o ieşire simultană a mai multor ţări mici cum ar Grecia, Portugalia şi Irlanda, întrega zonă euro s-ar prăbuşi. Or, moneda unică se bazează pe convingerea că statele membre îşi vor achita datoriile, bonitatea acestora fiind garantată de către BCE.

În oricare dintre situaţiile ipotetice de mai sus, valoarea tuturor obligaţiunilor de stat s-ar prăbuşi şi nici chiar cele germane nu vor mai reprezenta o opţiune certă pentru investitori.

Cum obligaţiunile sunt exprimate în euro, oricare din scenariile de scindare a Uniunii ar putea forţa ţările puternice de calibrul Germaniei de a lua decizia realizării unei conversii a datoriilor deţinute de nemţi şi stat într-o nouă monedă naţională.

Numai că o astfel de conversie s-ar putea extinde la nivelul întregii zone euro ceea ce ar putea distruge credibilitatea BCE, iar sute de miliarde de euro deţinute de banca centrală ar dispărea în neant.

În urma pierderilor suferite, băncile comerciale nu ar mai putea achiziţiona obligaţiunile emise de BCE (folosite, în acest moment, ca şi garanţii certe) şi, pe cale de consecinţă, activele de bază ale BCE formate din obligaţiunile emise de statele membre (aproximativ un trilion de euro) şi-ar pierde valoarea, BCE rămânând doar cu activele greu de valorificat, ceea ce împinge BCE în braţele… falimentului!

Cine ar mai îndrăzni atunci să recapitalizeze BCE? Nimeni, pentru că în acel moment, conceptul de monedă unică ar fi mort. Asta pentru că valoarea sa va fi echivalentă cu activele BCE, iar oamenii au încredere în valori care pot acoperi necesarul de bunuri sau servicii de care au nevoie şi nu în bucăţi de hârtie (oricât de sofisticate ar fi acestea) sau în unităţi de valoare electronice.

Orice cantitate de euro ar fi tipărită de BCE nu ar schimba cu nimic situaţia. Dacă încrederea este pierdută nu mai este nimic de făcut!

Cât va mai valora 1 euro?

Citeste continuarea…

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. canci spune

    „Asta ar presupune ca BCE sau alte organisme financiare europene să investească direct în băncile iberice între 60 şi 110 miliarde euro fără a beneficia de garanţii guvernamentale” ASTA INSEAMNA ‘PE BUNE’ CA BCE SA PRINTEZE IN NESTIRE ACESTI BANI CARE ULTERIOR VOR TRECE DIN BANI NEGRI IN BANI ALBI IAR FALIMENTUL VA FI ASTEPTAT MAI TARZIU, PTR. CA-I EVIDENT!; O INTREBARE AR EXISTA: DE CE ARE NEVOIE EUROPA DE SPANIA, IRLANDA,ITALIA SAU GRECIA????Nu ar fi mai bine sa -se continue cu restantii si cu TARTORE Germania???? Oricum economia europei nu merge cand ai niste avari ca NEMTII ce sunt singurii ce exporta’in barbar’ catre toti fraierii de ‘frati’ europeni. GERMANIA FACE PARTE DIN RAHATUL CONTINUAT NUMIT….UNIUNE EUROPEANA!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.