EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Întrecere inedită a cailor cu oamenii, în Ţara Galilor

De la începutul Lumii, omul a încercat necontenit să se întreacă pe sine, să-şi depăşescă limitele şi nu în ultimul rând să demonstreze că este superior animalelor care îl înconjurau.

Nici un exemplu nu este mai elocvent decât Maratonul oameni contra cai, organizat în fiecare vară la Llanwrytd Wells, Marea Britanie. Ediţia de anul acesta are loc sâmbătă.

Una dintre cele mai ciudate curse din lume, această provocare cabalină a fost inspirată de o conversaţie purtată într-un bar. În 1980, baronul local din Neuadd Arms, Gordon Green, a auzit un chefliu care susţinea sus şi tare că în Ţara Galilor, oamenii sunt egali cu animalele lor preferate, caii, în ceea ce priveşte viteza. Interlocutorul acestuia se opunea cu vehemenţă spuselor prietenului de pahar.

După câteva sticle de tărie, duelul verbal era gata să se transpună în realitate. Hotărând că acestă provocare privată trebuie să fie transformată într-una publică, Gordon Green a hotărât să verifice spusele omului, cu fapte. Aşa s-a născut Maratonul oameni contra cai.

Cursa s-a desfăşurat de atunci în fiecare an, acumulând de-a lungul timpului noi şi noi nivele de competiţie.

Cursa înseamnă, pe scurt, parcurgerea cât mai rapidă a unei distanţe de 35 de kilometri de teren mixt, incluzând drum asfaltat, drum forestier, drum în pantă, o zonă cu obstacole şi un drum şerpuit. Concurenţii pornesc la start pe două astfel de piste amenajate special.

La linia de start se înscriu trei tipuri de competitori: un om contra unui cal călărit, un om contra unui cal singur şi al treilea tip, o echipă formată din trei oameni care dau leapşa din 10 în 10 km contra unui cal călărit. În 1985, a fost introdusă o a patra variantă, aceea de întrecere a unui om pe bicicletă contra unui om călare. Oamenii pot fi bărbaţi, femei sau copii, singura cerinţă fiind aceea că trebuie să aibă mult, mult curaj.

Paginile de istorie scrise la Llanwrytd Wells relevă recorduri demne de Guiness Book, singura performanţă care nu a fost încă atinsă fiind egalarea de către un alergător a unui cal călărit de jocheul aferent. Ediţia din 2000 a fost pe aproape să răstoarne situaţia, doar 80 de secunde separându-i pe cei doi. Un record demn de menţionat a fost atins în 1995, când biciclistul Tim Gould a depăşit cu 3 minute calul călărit.

Premiul cel mare constă în fabuloasa sumă de 25 000 de lire sterline şi este oferit omului care reuşeşte să învingă calul necălărit. Cu 5 000 de lire mai puţin încasează omul care învinge calul călărit. Suma mai scade cu 5 000 de lire la categoria echipei de trei oameni contra unui cal călărit.

Omul pe bicicletă care depăşeşte calul călărit pleacă acasă cu 5 000 de lire sterline. În amintirea primului concurent din istoria Maratonului, este oferit şi un premiu special, în valoare de 1 000 de lire sterline care poartă numele de ‘Lord Sutch Memorial Challenge’. Din nefericire, Lordul Sutch a murit în 1999.

Maratonul oameni contra cai nu are vreun precedent de acest fel în lume. În secolul al XVIII-lea, tot în Marea Britanie, în Cardiganshir, Guto Nyth-Bran s-a luat la întrecere cu un cal şi a câştigat, dar întâmplarea a trecut neobservată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata