EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Precizări ale BEC referitoare la persoanele înscrise pe listele electorale suplimentare

0

Biroul Electoral Central a adoptat, vineri, 8 iunie, în şedinţă, o hotărâre referitoare la persoanele înscrise pe listele electorale suplimentare, pentru care legiuitorul nu a prevăzut procedura de radiere din copiile de pe listele permanente.

Potrivit BEC, birourile electorale ale secţiilor de votare comunică telefonic birourilor electorale de circumscripţie judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz, datele de identificare ale alegătorilor care sunt înscrişi în listele suplimentare în ziua votării.

Totodată, birourile electorale de circumscripţie judeţeană sau a municipiului Bucureşti comunică telefonic datele de identificare ale alegătorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare unde aceştia au fost înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente.

În cazul în care alegătorii care votează în acest mod au domiciliul în alt judeţ, comunicarea se realizează prin intermediul biroului electoral de circumscripţie judeţeană.

Birourile electorale ale secţiilor de votare ţin evidenţa alegătorilor înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente aflate în posesia lor, în privinţa cărora au fost informaţi de biroul electoral de circumscripţie judeţeană sau al municipiului Bucureşti că au fost înscrişi în listele suplimentare, a stabilit BEC.

Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central, aceste precizări au fost făcute luând în considerare necesitatea prevenirii exercitării dreptului de vot atât în localitatea de domiciliu, cât şi în localitatea de reşedinţă.

În ziua votării, persoanele cu drept de vot care şi-au stabilit cu cel puţin 3 luni înaintea scrutinului reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri, şi care nu sunt cuprinse în listele suplimentare, sunt înscrise în lista suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

În lista suplimentară sunt înscrise de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi persoanele omise din copia de pe lista electorală permanentă, care se prezintă la vot şi fac dovada, cu actul de identitate, că domiciliază în raza secţiei de votare respective.

BEC a mai cerut vineri birourilor electorale şi instanţelor de judecată să asigure permanenţa activităţii necesare în vederea exercitării de către cetăţeni a drepturilor electorale, pe întreaga perioadă a alegerilor.

Potrivit BEC, în acest sens, preşedintele tribunalului, în cazuri deosebite, va proceda la înlocuirea titularilor stabiliţi ca preşedinţi şi locţiitori ai birourilor secţiilor de votare. Înlocuirea se va face cu persoane aflate pe lista întocmită de prefect.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.