Spania: Reforma sectorului bancar a eliminat 25.000 de locuri de muncă

0

Într-un moment în care situaţia financiară a băncilor spaniole crează îngrijorări pe pieţe, sindicatele trag un semnal de alarmă asupra faptului că în trei ani sectorul a eliminat 25.000 de locuri de muncă într-o ţară în care rata şomajului atinge un nivel record, transmite AFP.

Cifrele oficiale comunicate de Banca centrală a Spaniei arată că în 2011 în sectorul bancar spaniol lucrau 243.041 de persoane, faţă de 270.855 de salariaţi în 2008. De asemenea, numărul de agenţii bancare s-a redus de la 45.662 la 39.843 de unităţi.
‘Situaţia este gravă şi ceea ce ne preocupă cel mai mult este că procesul nu s-a terminat, noile operaţiuni de fuziune ameninţând alte câteva mii de locuri de muncă’, a declarat secretarul general al federaţiei sindicale UGT, José Miguel Villa.

Băncile spaniole trec de trei ani printr-un vast program de restructurare care s-a tradus prin numeroase preluări şi reducerea numărului caselor de economii, de la 45 la aproape o duzină.
‘A existat o supradimensionare odată cu bula imobiliară iar activitatea imobiliară nu va reveni la nivelul de altă dată’, a estimat secretarul general al federaţiei angajaţilor din serviciile financiare CCOO, José Maria Martinez Lopez.

Pe fondul unei frenezii a construcţiilor, Spania a construit începând din 2000 aproximativ 700.000 de locuinţe pe an, cât Franţa, Germania şi Anglia reunite, însă în 2008 bula speculativă s-a spart ca urmare a crizei financiare globale. În prezent sectorul bancar spaniol are de gestionat o problemă gravă a celor 184 miliarde de euro sub formă de credite cu probleme, imobile şi terenuri sechestrate.
‘Sistemul financiar spaniol suferă de un exces de capacităţi, care nu a fost corectat decât parţial. Vor mai trebui închise încă 8.000 de agenţii ceea ce înseamnă concedierea a aproximativ 35.000 de persoane’, au declarat economiştii BBVA Santiago Fernandez de Lis şi Jorge Sicilia.

Un alt raport al Institutului de studii bursiere (IEB) este şi mai pesimist. Potrivit IEB, sectorul bancar spaniol va trebui să închidă 10 agenţii zilnic în următorii trei ani şi să concedieze peste 41.000 de angajaţi.

Acestă perspectivă îngrijorează sindicatele, în condiţiile în care Spania are cea mai ridicată rată a şomajului din rândul ţărilor industrializate, 24,44%.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.