Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente

Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente umane (iPS), a anunţat vineri un cotidian nipon, experienţă care ar putea duce la realizarea de organe artificiale pentru cei care aşteaptă transplanturi.

Echipa de oameni de ştiinţă condusă de profesorul Hideki Taniguchi de la Universitatea din Yokohama (sud de Tokyo) a implantat celule iPS în capul unui şoarece pentru un aport sanguin abundent, relatează AFP.

Programate ca celule pentru ficat şi asociate cu alte tipuri de celule, acestea au dat naştere la un ficat uman de 5 mm, apt să genereze proteine şi să descompună medicamente, precizează cotidianul Yomiuri. Experimentul deschide calea producerii de organe artificiale, care ar putea suplini lipsa constantă de organe donate.

Citeste si:  Cutremur cu magnitudinea 6,2 în largul coastei de est a Japoniei

Celulele stem sunt prelevate adesea de la embrioni, procedeu pe care unii îl consideră imoral.Celulele iPS au fost create în laborator prin implantarea a patru tipuri de gene în celule de piele umană, pentru a le reprograma. Celulele pluripotente produse astfel au revenit aproape la stadiul embrionar (nediferenţiat) şi se pot dezvolta în orice ţesut.

Două echipe de cercetători, din Statele Unite şi Japonia, au descoperit celulele stem pluripotente în 2006. Japonia este foarte implicată în acest tip de cercetări, care constituie o miză majoră.

Citeste si:  Transnistria, sub anchetă: Moscova verifică modul în care au fost cheltuiţi banii ruseşti

Rămân însă destule obstacole de depăşit, deoarece actuala metodă de creare de celule iPS – care recurge la retroviruşi pentru transportul genelor de reprogramare – poate activa gene care induc cancere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close