Comisia Europeană consideră că o dobândă de 3-4% pentru Spania este ună rezonabilă

O dobândă de 3-4% pentru fondurile împrumutate Spaniei în cadrul planului european de sprijinire a băncilor ar fi una ‘rezonabilă’, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, transmite AFP.

‘Este prematur să vorbim de nivelul dobânzii deoarece acestea depinde de condiţiile de pe piaţă, însă efectiv, procente de ordinul a 3% sau 4% sunt rezonabile pentru acest tip de operaţiuni’, a declarat Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, pentru radioteleviziunea spaniolă.

‘Această dobândă se stabileşte de fiecare dată când fondul de sprijin face o emisiune şi este departe de dobânzile de pe piaţă la care Spania ar trebui să le plătească de una singură’, a adăugat Altafaj.

Dobânzile cerute de investitori pentru a achiziţiona bonduri pe 10 ani emise de guvernul spaniol au scăzut luni, dar cu toate acestea au rămas deasupra nivelului de 6%.

Spania, a patra mare economie din zona euro, a acceptat în sfârşit sâmbătă un plan european de salvare în valoare de 100 miliarde de euro. Împrumutul european va fi injectat în Fondul public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob), care la rândul său va acorda aceste fonduri băncilor spaniole care solicită ajutor. Pieţele financiare au salutat luni acest acest plan de ajutor care permite diminuarea persiunilor la adresa băncilor spaniole şi este o dovadă a dorinţei europenilor de a salva zona euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.