Filmul „Oslo, 31 august” regizat de norvegianul Joachim Trier a câştigat Trofeul Transilvania la TIFF

Filmul „Oslo, 31 august”, realizat de regizorul Joachim Trier din Norvegia a câştigat Trofeul Transilvania în competiţia de producţii cinematografice a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Premiul în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român (ICR), a fost înmânat de prestigioasa actriţă americană Geraldine Chaplin, la Gala de închidere a celei de-a XI-a ediţii a TIFF, desfăşurată sâmbătă seara, 9 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Regizorului norvegian i-a revenit şi Premiul pentru Cel mai bun scenariu, în valoare de 1.500 de euro. Cele două premii vor fi transmise regizorului Joachim Trier de către reprezentantul companiei de distribuţie a filmului, Laurenţiu Merişan.

Lungmetrajul „Clip”, realizat în acest an de cineasta Maja Milos din Serbia a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună regie, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, în valoare de 5.000 de euro, iar Premiul pentru Cea ma bună interpretare a fost atribuit actorului danez Kim Kold, pentru rolul din „Teddy Bear” (Danemarca, 2012).

Premiul Special al Juriului a revenit lungmetrajului „Chapiteau Show”, în regia lui Sergei Loban (Rusia, 2011). Creaţia cineastului rus a fost răsplătită şi cu Premiul Publicului.

Filmul „De joi până duminică” de Barbara Alvarez (Chile, Olanda, 2012) este câştigătorul Premiului pentru cea mai bună Imagine.

Regizorul britanic Paddy Considine a fost distins cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru filmul „Tiranozaur”, realizat în anul 2011.

Totodată, la Gala TIFF au fost decernate şi premiile din afara Competiţei Internaţionale, care au rulat în secţiunile „Zilele Filmului Românesc”, „Umbre” şi „Let”s Go Digital!”.

Renumitul cineast Radu Gabrea a fost distins cu Menţiunea specială a Zilelor Filmului Românesc pentru creaţia sa „Trei zile până la Crăciun”.

Cineaştii Radu Jude şi Nicolae Constantin Tănase sunt laureaţi ai TIFF, primul pentru lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, iar al doilea pentru scurtmetrajul „Blu”, care au rulat la Zilele Filmului Românesc, în timp ce Bogdan Ilie-Micu, realizator al peliculei „Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix” a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea „Umbre” a revenit lui Pedro Pires pentru filmul „Hope”(Canada, 2011).

Studentul Abel Visky este câştigătorul Premiului Competiţiei Locale TIFF, cu filmul „Portret de familie”.

Premiile HBO pentru Cele mai bune scenarii de lungmetraj şi de scurtmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, au fost acordate filmelor „Vara s-a sfârşit” de Cristina Bîlea, respectiv „Dus întors: 3 minute” de Adina Militaru. Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar a fost câştigat de pelicula „10 perfect” de Adina Popescu şi Iulian Manuel Ghervas.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.