Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol moneda unică europeană

Agenţia internaţională de rating Moody’s a declarat că ieşirea Greciei din zona euro ar putea constitui o ameninţare pentru existenţa monedei unice, relatează Reuters şi Focus.

‘Dacă ar părăsi zona euro, Grecia ar pune în pericol însăşi existenţa monedei euro. Vom fi obligaţi să revizuim ratingurile tuturor ţărilor din zona monedei unice, inclusiv ale ţărilor care sunt în categoria Aaa’, se menţionează într-un comunicat al agenţiei.

Ieşirea Greciei din zona euro va afecta în special ratingurile de ţară pentru Cipru, Portugalia, Irlanda, Italia şi Spania, conform Moody’s. Problemele sectorului bancar din Spania, a căror rezolvare ar necesita o asistenţă financiară semnificativă, au un impact negativ asupra ratingului suveran de credite al acestei ţări.

‘Alţi membri ai Uniunii Europene ar putea fi de asemenea afectaţi având în vedere strânsele legături financiare şi comerciale între membrii blocului valutar al Uniunii Europene’ – afirmă analiştii, în contextul în care în Grecia la 17 iunie sunt programate alegeri parlamentare repetate.

În cazul în care grecii vor vota pentru partidele socialiste, care resping termenii acordurilor încheiate de Atena pentru primirea asistenţei internaţionale de 130 de miliarde de euro, ţara ar putea intra în incapacitate de plată şi ar putea părăsi spaţiul monedei unice. În cazul în care noul guvern elen, ce va rezulta în urma scrutinului, va reuşi să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali, ratingurile ţărilor din zona euro vor rămâne la nivelul actual, subliniază Moody’s.

Anterior, agenţia internaţională Fitch a redus ratingul de credit al Greciei cu o gradaţie de la B la CCC (posibil default), deoarece riscul de retragere din zona euro a crescut.

După ce ministrul spaniol de finanţe Luis de Guindos a făcut un apel de ajutor către Uniunea Europeană, miniştrii de finanţe din zona euro au decis sâmbătă să ofere asistenţă Spaniei în valoare de 100 de miliarde de euro din fondurile de rezerva pentru a stabiliza sistemul bancar din această ţară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.