Moartea preşedintelui Kaczynski planează asupra Euro-2012 în Polonia

Conflictele şi neînţelegerile care au marcat în decursul istoriei relaţiile ruso-poloneze şi-au pus amprenta şi asupra Campionatului European de Fotbal Euro-2012, organizat de Polonia în comun cu Ucraina, comentează luni France Presse.

Echipa Rusiei, care va confrunta cu selecţionata Poloniei marţi, la Varşovia, a ales să se cazeze într-un hotel învecinat cu palatul prezidenţial, unde la fiecare a 10-a a lunii dreapta naţionalistă poloneză manifestează în memoria preşedintelui Lech Kaczynski, care şi-a pierdut viaţa într-un accident de avion, împreună cu alţi 95 de cetăţeni polonezi, la 10 aprilie 2010, în apropiere de Smolensk (vestul Rusiei).

Deşi ancheta oficială a atribuit responsabilitatea pentru tragedia echipajului aeronavei preşedintelui Poloniei, şefului armatei aerului, menţionând şi defecţiunile aeroportul militar din Smolensk, unde aeronava urma să aterizeze, mulţi polonezi cred în teoria unui complot şi evocă implicarea Rusiei în moartea preşedintelui Lech Kaczynski, un critic sever la adresa Moscovei.

Într-un gest de reconciliere, preşedintele Federaţiei ruse de fotbal Serghei Fursenko, însoţit de selecţionerul Dick Advocaat, au depus duminică flori la placa comemorativă în memoria celor 96 de victime ale tragediei din 2010 de lângă Smolensk.

Câteva ore mai târziu, liderul opoziţiei conservatoare din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, a depus o jerbă de flori câţiva metri mai departe în memoria fratelui său.

În ziua meciului Polonia-Rusia, mii de suporteri ruşi urmează să defileze pe străzile Varşoviei. Prin coincidenţă, 12 iunie este Ziua naţională a Rusiei şi există temeri că acţiunea ar putea fi invadată de politică.

Liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a regretat că politicul ‘s-a invitat’ la Campionatul European de Fotbal.’În timpul Euro, să ne bucurăm împreună şi să nu antrenăm suporterii în neînţelegerile istorice şi politice’, a declarat el în paginile săptămânalului Wprost.

Potrivit lui Fiodor Lukianov, politolog rus, ‘fotbalul este ca o lupă pentru relaţiile interstatale, care măreşte tensiunile seculare’. ‘Istoria noastră este marcată de 400 de ani de divergenţe: Polonia a fost imperiu ca Rusia, apoi Rusia a participat de patru ori la divizarea Poloniei. Adăugate relele comunismului şi cele din cel de-al Doilea Război Mondial, toate complică şi mai mult lucrurile’, a explicat el.

O posibilă deplasare în Polonia a liderilor ruşi – preşedintele Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev – la meciurile echipei Rusiei a fost evocată de un purtător de cuvânt al UEFA, dar Moscova a dezminţit această informaţie.

‘Prezenţa lor nu este obligatorie, mai ales că este vorba de meciuri de grup. În plus, la 12 iunie este Ziua naţională a Rusiei, astfel încât este mai logic ca ei să rămână acasă’, a opinat în acest sens Fiodor Lukianov.

Dominaţia rusă în secolul al XIX-lea în cea mai mare parte a teritoriului polonez, invazia Armatei Roşii în 1920 stopată la porţile Varşoviei, pactul germano-sovietic din 1939 care a condus la o nouă împărţire a Poloniei şi masacrarea a mii de ofiţeri polonezi la ordinul lui Stalin în 1940 la Katyn, toate aceste episoade sumbre rămân adânc grevate în memoria colectivă a polonezilor.

La mai bine de două decenii după prăbuşirea comunismului, polonezii suspectează Rusia de ambiţii imperiale. Mai ales că ruşii, în majoritate, au trăit bolnăvicios dezmembrarea imperiului sovietic, iar preşedintele Vladimir Putin nu a ezitat să califice în 2005 căderea URSS drept cea mai mare ‘catastrofă a secolului XX’.

‘Miturile sunt întreţinute. Polonezii pretind că Rusia are intenţia de a distruge statul polonez, în timp ce de partea rusă există mitul unei Polonii care caută şi astăzi să aducă prejudicii intereselor Rusiei. Oamenii politici exploatează aceste mituri de ambele părţi’, opinează politologul polonez Slawomir Debski.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.