Peste 1.200 de incidente electorale au fost sesizate duminică, circa 38% s-au confirmat

Peste 1.200 de incidente electorale au fost sesizate la alegerile locale, aproximativ 38% dintre acestea fiind confirmate, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marius Militaru.

„Potrivit datelor înregistrate în sistemul naţional de raportare şi monitorizare a evenimentelor, în ziua de 10 iunie, între orele 7,00 şi 21,00, doar 472 de fapte, reprezentând un procent de 38,1% au fost confirmate dintr-un total de 1.237 de incidente electorale sesizate. Au fost aplicate 156 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 106.000 lei. Au fost reclamate către poliţie 210 incidente ca fiind fapte de natură penală, dintre care 23 cu autori necunoscuţi şi 187 cu autori cunoscuţi, fiind în prezent cercetate 227 de persoane”, a declarat Militaru.

El a spus că în aceste cazuri poliţiştii desfăşoară activităţi de cercetare şi identificare a elementelor constitutive ale infracţiunii, conform legislaţiei, urmând ca parchetul să dispună începerea urmăririi penale.

„Acest tablou al evenimentelor s-ar putea să se modifice, este o situaţie foarte dinamică, urmând ca parchetele să dea soluţii în cazul dosarelor întocmite de poliţişti. S-a constatat o distribuţie aproximativ egală a incidentelor semnalate în mediul rural cu cele din mediul urban, respectiv 49,7% în mediul rural şi 50,3% în mediul urban”, a afirmat Militaru.

Potrivit acestuia, au fost constatate 61 de infracţiuni la Legea 67/2004, respectiv la art. 109, care face referire la oferirea sau darea de bunuri, bani sau alte foloase în scopuri electorale şi pentru a determina alegătorul să voteze pentru un anumit candidat.

„Cele 61 de infracţiuni s-au materializat din 176 de sesizări iar dintre acestea un procent de 55,1 s-au înregistrat în mediul rural. Au fost sesizate 120 de cazuri de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, pentru care au fost aplicate 53 de sancţiuni contravenţionale, au fost sesizate 14 cazuri de vot multiplu, fiind constatate opt infracţiuni. Au fost sesizate 21 de cazuri de vot fără drept, fiind constatate 16 infracţiuni”, a precizat Marius Militaru.

El a menţionat că, drept urmare a unei campanii derulate de MAI privind mita şi votul ilegal, peste 60% dintre sesizări au fost făcute prin apelul de urgenţă 112.

Militaru a spus că la nivelul MAI nu s-au realizat evidenţe ale incidentelor electorale în funcţie de formaţiunea politică ce a formulat sesizarea.

„Au fost întocmite 262 de dosare penale cu 273 de infracţiuni sesizate în care sunt cercetate 320 de persoane, fiind reţinute saşe persoane, toate pentru încălcarea prevederilor Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit acestuia, în 33 de judeţe au fost înregistrate mai puţin de cinci dosare penale iar în patru dintre acestea (Covasna, Sibiu, Tulcea şi Vaslui) nu s-a înregistrat niciunul.

Militaru a spus că cele mai multe dosare au fost înregistrate în judeţele Dâmboviţa (102), Dolj (14), Constanţa (13) şi Bucureşti (27).

„La alegerile locale din 2008 s-au înregistrat la nivel naţional 968 de infracţiuni prevăzute de legea specială, asta făcând o comparaţie cu cele 61 de infracţiuni care au fost constatate pe parcursul zilei de ieri, deci numărul e mult crescut la alegerile din 2008. Au fost înregistrate 1.332 de contravenţii (la alegerile locale din 2008 – n.r.), în comparaţie cu cele 150 care au fost constatate pe parcursul zilei de ieri”, a adăugat Marius Militaru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.