EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Premiul pentru Întreaga Carieră decernat la TIFF regizorului Claude Lelouch şi actriţei Geraldine Chaplin

0

Celebrul regizor francez Claude Lelouch şi actriţa americană Geraldine Chaplin – fiica legendarului Charlie Chaplin – au fost distinşi cu Premiul pentru Întreaga Carieră, la Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care s-a desfăşurat, sâmbătă, 9 iunie, la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

„Este o mare onoare să mă aflu aici, pentru a primi un astfel de premiu. În anii ’30 unchiul meu s-a căsătorit cu o româncă”, a spus Geraldine Chaplin, în discursul de mulţumire rostit la ceremonia de premiere, răsplătit cu prelungi aplauze de cei peste 1.000 de spectatori clujeni veniţi la Gala de la Teatrul Naţional.

Sâmbătă seara, la Ursus Open Air din Piaţa Unirii, a rulat unul dintre cele mai recente filme în care Geraldine Chaplin joacă rolul principal – „Hai să trăim împreună!/ Et si on vivait tous ensemble?”, în regia lui Stephane Robelin. Vineri, prestigioasa actriţă a participat, la Cinematograful „Florin Piersic”, la proiecţia specială a filmului „În oraşul fără limite”, regizat în 2010 de Alberto Hernandez. Pentru rolul interpretat în acest film, Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Spania, care conferă anual Premiile Goya celor mai buni profesionişti, i-a decernat lui Geraldine Chaplin Premiul pentru Cea mai bună actriţă.

Regizorul francez Claude Lelouch a fost omagiat la TIFF 2012 în cadrul secţiunii 3×3. Iubitorii celei de-a şaptea arte au avut şansa să vadă sau revadă lungmetrajele „De la un film la altul” (2011)”, „Un bărbat şi o femeie”, realizat în 1966 şi distins cu două premii Oscar şi cu trofeul „Palme d’or” la Festivalul de la Cannes, şi „Unii şi alţii”(1981), care a obţinut Marele premiu tehnic la Cannes.

Premii pentru Întreaga Carieră au fost conferite şi actriţei ungare Mari Torocsik şi actorului Ion Caramitru.

„Este unul dintre cele mai importante momente din viaţa mea”, a declarat, pe scenă, vădit emoţionată, Mari Torocsik. În onoarea sa, la TIFF a fost proiectată pelicula „Szerelem/Iubire”, în regia lui Karoly Makk, ce i-a adus actriţei o menţiune specială pentru interpretare la Cannes, în 1971.

TIFF a acordat, de asemenea, în cadrul ceremoniei, două Premii de Excelenţă – regizorului Iosif Demian şi scenografului Helmut Sturmer, ambii stabiliţi în străinătate, înainte de 1989.

Iosif Demian este cunoscut cinefililor români pentru filmul „Apa ca un bivol negru”, un documentar despre inundaţiile catastrofale din anul 1970 din România. Imaginea din filmul „Nunta de piatră”, regizat de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, l-a impus definitiv drept unul dintre cei mai buni operatori români. Cu cei doi regizori a realizat şi la filmul „Duhul Aurului”. Înainte de a emigra în Australia, în 1986, a semnat şi regia filmelor „Baloane de curcubeu” şi „Lovind o pasăre de pradă”.

Helmut Sturmer este azi o personalitate marcantă a scenografiei internaţionale. În ţară a lucrat la Teatrul de Stat din Sibiu şi la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti. S-a stabilit în 1977 în Germania. A colaborat, timp de 30 de ani, cu Theatre de la Ville din Paris, Deutsches Schauspielhaus din Hamburg, Theatre de l’Union din Limoges, Opera din Karlsruhe, Teatrele Naţionale din Craiova şi Cluj-Napoca, Opera din Bonn şi Royal Shakespeare Company. A semnat scenografia filmelor „Nunta de piatră” şi „Duhul aurului”, iar apoi la „Dincolo de nisipuri” de Radu Gabrea, „Tănase Scatiu” de Dan Piţa şi „Rătăcire” de Alexandru Tatos.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.