„Sărurile de baie”: un nou drog care înşeală copiii şi adolescenţii cu numele său inocent

Este posibil ca titlurie din ziare să aibă dreptate? Există cu adevărat un nou drog care îi face pe oameni atât de violenţi încât îşi rod unii altora feţele? Aş vrea ca acesta să fie un titlu News of the World pe care să-l putem respinge cu toţii, alături de poveştile cu copii extratereştii şi femeile care nasc la 95 de ani. Dar în acest caz, titlurile au dreptate…

Da, din păcate există un nou drog care îşi croieşte drumul în comunităţi de-a lungul lumii şi este cu adevărat înspăimântător, scrie Forbes.com.

Cât de înspăimântător? În incidentul descris în presa recentă, o bărbat de 31 de ani, Rudy Eugene din Miami a atacat un om fără adăpost, l-a lăsat fără haine, a sărit pe el şi a început să-i mestece faţa. Eugene are un istoric de vizite la poliţie şi a fost acuzat de violenţă domestică, dar toate acestea nu sugerau un risc de violenţă în public. Explicaţia, în acest caz, par a fi legată de sărurile de baie, care pot declanşa o veritabilă explozie de episod psihotic cu iluzii extreme.

Cine ştie ce tip de halucinaţii ar determina o persoană să mănânce  faţa unei alteia, dar ne putem imagina că ar fi unele foarte puternice şi vii. Martorii la atac l-au caracterizat pe Eugene ca un zombie, comportându-se de parcă ar fi sub controlul unei apariţii necurate.

Ce sunt „Sărurile de baie” şi cum a ajuns un drog să poarte un asemenea nume ridicol care induce în eroare?

La fel ca şi Ecstasy şi metamfetamina, drogul cunoscut ca „sărurile de baie” este un drog de designer, ceea ce înseamnă că este sintetic, conceput într-un laborator. (Pe stradă este uneori numit şi „pudră de baie”, „tămâie din plante” sau „hrana din plante” ).

Ce face ca „sărurile de baie” să creeze mai multă confuzie este că acest nume este folosit pentru un număr surprinzător de mare de diferite combinaţii din chimicale.

Pentru a înţele cum acţionează drogul, gândiţi-vă la „sărurile de baie” ca o combinaţie de alcool metilic şi acid.

Ca şi cocaina, metamfetamina şi speed-ul, sărurile de baie lucrează prin stimularea sistemului nervos central, pornindu-i surescitarea. Dar drogul cauzează aparent şi iluzii paranoice şi/sau halucinaţii.

Experţii spun că este mai degrabă psihoactiv decât halucinogen ca acidul, dar la sfârşit rezutatul pare a fi acelaşi: convingeri ireale transformate apoi în acţiuni violente.

Ingredientele esenţiale care sunt incluse în sărurile de baie sunt compuşii sintetici MDPV, mefredonă, pyrovaleronă şi metilonă. Dar sunt şi multe altele folosite pentru a le completa sau a le înlocui pe acestea. De exemplu, în multe dintre sărurile de baie au fost găsite niveluri extrem de ridicate de cafeină.

MDP şi mefradona, cele mai comune săruri de baie, se trag dintr-un ingredient natural găsit în Khat (Catha edulis), o plantă halucinogenă din Africa de Sud. Cathinonul, ingredientul activ din Khat este ilegal.

Totuşi MDP şi mefradona au fost legale până în toamna lui 2011, când FDA le-a interzis, dar chimiştii încearcă ilegal să păcălească legea, schimbând compuşii chimici pentru a obţine o nouă versine care să fie legală din punct de vedere tehnic. FDA numeşte acum sărurile de baie „un drog de designer, din clasa fenetilaminei”.

 

Hopa! De unde provin sărurile de baie?

În prezent chimicalele pe care le numim „săruri de baie” sunt cel mai adesea fabricate şi importate din China şi Europa, dar cei care luptă împotriva lor spun că este doar o problemă de timp până când fabricanţii de droguri din America vor începe şi ei să să le producă.

Istoria sărurilor de baie este deopotrivă fascinantă şi înspăimântătoare. Drogul a fost prima oară inventat în Franţa în anii ’20, dar a dispărut până când a fost redescoperit din anonimatul academiei de către un chimist fără diplomă. El a publicat reţeta pe un website numit Hive, care a fost închis în 2004 pentru că oferea prea multe informaţii despre substanţe ilegale. Dar vestea se răspândise şi drogul a devenit foarte popular în toată Europa.

Ar putea fi interesant pentru cei din industria farmaceutică sau a chimicalelor să observe că sărurile de baie au fost legale în Israel din 2004, vândute sub denumirea de hagigat.

Odată ce au fost declarate ilegale, cationul a fost modificat şi o altă companie israeliană, Neorganics vindea drogurile ca pastile sau lichide sub diferite nume, printre care şi Neodoves, până în 2008 când guvernul din Israel a declarat în mod specific mefredona ilegală.

În Marea Britanie diferite droguri din categoria sărurilor de baie au devenit o problemă serioasă, oferite drept dulciuri la festivalurile de muzică şi foarte uşor de procurat din magazine de etnobotanice şi de pe stradă. Sunt acum catalogate după marijuana, ecstasy şi cocaina ca al patrulea cel mai popular drog pe stradă.

Sărurile de baie sunt ieftine, cu aspect inocent, uşor de obţinut şi mulţi oameni cred că sunt legale, sau cel puţin cu şanse mici de a fi prinşi şi judecaţi pentru folosirea lor.

Se găsesc în pachete mici, cu nume liniştitoare precum “Blue Silk”, “Bliss,” “Vanilla Sky,” şi “Ivory Wave” şi costă de la 25 la 60$  pachetul. De fapt, potrivit unui website unele au nume mai incitante cum ar fi “Crazy Train,” “White Slut,” and”Eight Ballz”.

Sărurile de baie pot fi fumate, inhalate sau injectate. Simptomele iniţiale sunt pozitive, incluzând relaxarea, euforia şi o senzaţie de încălzire sau o stare de bine similară cu cea dată de ecstasy. Dar destul de repede o parte mai întunecată a drogului loveşte.

Simptomele stării induse de sărurile de baie includ, dar nu sunt limitate la acestea: paronia extremă, bătăi foarte rapide ale inimii, tensiune arterială şi puls ridicate, temperatura corpului foarte ridicată, privarea de somn, halucinaţii pline de viaţă, ostilitate sau agresivitate, mişcări ciudate ale ochilor, transpiraţie excesivă, atacuri de panică şi gânduri de sinucidere.   

Ca efect secundar al sărurilor de baie, apare şi dorinţa intensă de a folosi drogul din nou. Altfel spus creează o dependenţă puternică.

Supradozele de săruri de baie se transformă rapid în urgenţe datorită lipsei de cunoştinţe despre acest drog. Pentru că „ săruri de baie” este un termen colectiv pentru o serie de ingrediente diferite, nu există nici un test care să determine dacă o persoană a luat acest drog. Singura certitudine se poate obţine dacă persoana în cauza recunoaşte că a consumat săruri de baie.

 

Sărurile de baie şi crima

Relatările de violenţă asociată sărurilor de baie au fost confuze datorită utilizării diferitelor nume pentru componentele drogurilor. Dar cei care le-au consumat spun că au experimentat „adevăratul necurat”.

Iată doar câteva dintre poveştile lor:

  • California: doi băieţi de 15 ani s-au îmbolnăvit grav şi s-au dezvoltat mici găuri în plămâni după ce au consumat mefredonă, despre care eu crezut că este MDMA. Drogul le-a fost vândut de un student al unei universităţi din apropiere.
  • Colorado: un drog numit Alpha-PVP, un tip de săruri de baie a condus la moartea prin strangulare a unui tânăr când prietenii au încercat să-l reţină în timpul uni crize violente.
  • Washington: investigatorii cred că o crimă dublă urmată de un suicid este rodul consumului de săruri de baie. Un bărbat s-a împuşcat după ce şi-a omorât soţia şi fiul în vârstă de 5 ani.
  • Louisiana: un tânăr de 21 de ani şi-a tăiat gâtul în faţa familiei după ce a inhalat săruri de baie, crezând că poliţia venise după el.
  • Pennsylvania: poliţia a arestat un cuplu drogat cu săruri de baie, care aproape şi-au tăiat cu un cuţit fiica de 5 ani. Aceştia foloseau cuţitul pentru a înjunghia „90 de oameni”, despre care credeau că „trăiesc în pereţii apartamentului lor”.
  • West Virginia: un bărbat a fost găsit rătăcind prin pădure în lenjerie după ce chipurile a înjunghiat o capră.
  • Indiana: un bărbat s-a sinucis după ce timp de săptămâni a spus familiei ca era urmărit de FBI în timp ce mânca.

 

Sunt sărurile de baie o epidemie?

Nu, nicidecum. Adevăratul drog epidemic este oxicodina, care este în prezent a doua cea mai importantă cauză a deceselor accidentale în Statele Unite, după accidentele de maşină.

Dar ce este înspăimântător la sărurile de baie este modul în care drogul pare a fi apărut de nicăieri şi cum se încetăţeneşte. În ultimul an, numărul de apeluri la centrele de control al toxicităţii pentru sărurile de baie a crescut de mai mult de 20 de ori, protrivit Asociaţiei Americane a Centrelor de Control al Toxicităţii, de la 304 apeluri în 2010 la 6 138 în 2011.

Potrivit FDA nu au existat raportări ale drogului până în 2009, când au fost raportate 2 cazuri.

Acum, cel mai adesea, copiii şi adolescenţii sunt cei care îl folosesc. Creierele sistemele nervoase ale acestora sunt încă în curs de dezvoltare. De fapt, experţii spun că sărurile de baie sunt marketate direct copiilor, cu personaje de desene animate pe pachetele pline de culoare.

Avem deci un drog care este uşor de obţinut, ieftin, care sună inocent şi care dă o dependenţă profundă. Şi, cu atât mai grav, îi afectează în primul rând pe copii!

 Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.