Un an de la tragedia Smolensk

Şeful opoziţiei conservatoare poloneze, Jaroslaw Kaczynski, a depus duminică, 10 iunie, o coroană de flori în faţa palatului prezidenţial din Varşovia, în amintirea preşedintelui Lech Kaczynski, fratele său geamăn ucis la 10 aprilie 2010 într-un accident de avion la Smolensk, în Rusia, informează AFP.

Organizată în fiecare lună în data de 10, această ceremonie a căpătat de această dată un caracter particular, dat fiind că selecţionata de fotbal a Rusiei, participantă la Euro 2012, organizat în comun de Polonia şi Ucraina, este cazată la un hotel aflat în apropierea sediului preşedinţiei poloneze.

De altfel, o delegaţie a echipei ruse de fotbal a depus duminică dimineaţă o coroană de flori în faţa palatului prezidenţial de la Varşovia, în memoria lui Lech Kaczynski. Şeful Federaţiei ruse de fotbal, Serghei Fursenko, şi selecţionerul echipei, olandezul Dick Advocaat, s-au recules în tăcere în faţa plăcii comemorative amplasate pe un zid al sediului preşedinţiei.

Înconjurat de sute de susţinători, Jaroslaw Kaczynski, însoţit de o delegaţie a Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) s-a recules în faţa unei cruci de lemn amplasată în faţa palatului prezidenţial. Mulţimea a intonat imnul Poloniei, aprinzând apoi lumânări în faţa crucii de lemn. Participanţii au amplasat un banner în limba rusă pe care scria: ‘Domnule Putin, adevărul, chiar şi cel mai crunt, despre Katyn şi Smolensk ar putea aduce reconcilierea. Minciuna, niciodată’.

Cu toate că, potrivit anchetei oficiale, vina pentru accident a fost pusă în seama piloţilor şi a şefilor armatei aerului polonez, dar şi a lipsurilor de pe aeroportul din Smolensk, unii polonezi cred în teoria unui complot potrivit căreia ruşii ar fi fost implicaţi în moartea preşedintelui Kaczynski, foarte critic faţă de Moscova.

Avionul preşedintelui Kaczynski s-a prăbuşit la aterizare, la Smolensk, în vestul Rusiei, toţi cei 96 de pasageri şi de membri ai echipajului pierzându-şi viaţa în accident. Delegaţia poloneză urma să ajungă la Katyn, în apropiere de Smolensk, pentru a asista la ceremoniile care comemorau 70 de ani de la masacrarea a câtorva mii de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei roşii, de către poliţia secretă sovietică în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.