Adrian Vasilescu: BNR este preocupată de ce se va întâmpla cu cursul de schimb

Banca Naţională a României (BNR) este preocupată într-o foarte mare măsură de ce se va întâmpla cu cursul de schimb, deşi nu are ţintă de curs, are numai ţintă de inflaţie, a declarat marţi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, într-o conferinţă de presă.

„BNR face, în fiecare an, o prognoză a inflaţiei şi o prognoză de curs pe care nu o publică pentru că un singur cuvânt despre curs scăpat de BNR ar putea să denatureze piaţa pentru mult timp. Aceste prognoze de curs sunt foarte bine ţinute sub cheie”, a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, dacă se va întâmpla ceva în Grecia sau într-o altă ţară banca centrală este pregătită să acţioneze cu întreg instrumentarul de care dispune pe piaţa valutară să nu se destabilizeze.

„Ştiu că această vânzare şi cumpărare de valută fascinează publicul şi presa. Când vorbesc de instrumentar, BNR are multe componente şi inclusiv o componentă psihologică”, a mai afirmat Adrian Vasilescu.

Leul a continuat să se aprecieze în raport cu moneda europeană, iar Banca Naţională a României /BNR/ a anunţat, luni, un curs de 4,4594 lei/euro, în scădere cu 0,15 bani (-0.03%) comparativ cu şedinţa anterioară, când euro valora 4,4610 lei.

Leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american, BNR afişând un curs de 3,5451 lei/dolar, mai puţin cu 2,79 bani (0,79%) faţă de anunţul de vineri, respectiv 3,5734 lei/dolar.

Citește și
1 Comentariu
  1. cosming spune

    BNR ar trebui sa fie preocupata nu cu cursul de schimb ci mai ales cu bancile care influenteaza prin facilitarea speculatiilor pe curs evolutia cursului de schimb….

    BNR ar trebui sa fie preocupata nu cu cursul de schimb ci de modul in care bancile inteleg sa isi vanda produsele financiare pe care cu girul BNR-ului le propulseaza. De ce nu exista obligativitatea consultarii ANPC-ului pt. fiecare produs financiar cu privire la fondul si forma produsului ?? Piata este libera si trebuie sa fie libera dar din nefericire in piata activeaza numai jmecherii (bancherii cu cunostinte de finance) si fraierii (clientii care habar nu au sa calculeze o dobanda). BNR ar putea aproba numai produsele bancare care sunt acceptate de ANPC…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.