EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Constanţa: Primari din anul 1990 în două localităţi, realeşi pentru noi mandate

Primar al oraşului Negru Vodă de 22 de ani, social-democratul Ion Nicolin a câştigat un al şaselea mandat la alegerile locale de duminică, fiind votat de aproape 42% dintre alegători, într-o competiţie electorală în care a avut cinci contracandidaţi.

Longeviv în funcţia de primar este şi edilul comunei constănţene Independenţa, social-democratul Cristea Gâscan, care după 18 ani în fruntea comunităţii a câştigat un al cincilea mandat cu 51,6%, în detrimentul singurului contracandidat pe care l-a avut, din partea PDL. În anul 1996, Cristea Gâscan a pierdut alegerile locale la o diferenţă de câteva voturi.

Primarul de la Negru Vodă a afirmat marţi, 12 iunie, că a câştigat ”la mustaţă” cel de al şaselea mandat, cu o diferenţă de 27 de voturi faţă de contracandidatul democrat-liberal.

Ion Nicolin (61 de ani), de profesie jurist, a devenit primar în anul 1990 când, conform acestuia, a fost numit de ”un domn Butoi”, ulterior câştigând toate scrutinele electorale pentru alegerile locale fiindcă a reuşit să realizeze ”câte ceva” în Negru Vodă, oraş cu aproape 6.000 de locuitori, de care aparţin şi două comune.

Edilul susţine că, în administraţia locală trebuie ”să ai uşa deschisă, să stai de vorbă cu toată lumea” şi să încerci să rezolvi probleme oamenilor.

”Negru Vodă este un oraş pe care l-am găsit fără străzi, cămine, fără şcoli ca lumea, n-am avut absolut nimic aici. Nu că mă laud, dar realizările există. (…) Şi cu toată Opoziţia în care am fost în ultimii patru ani, preşedintele Consiliului Judeţean nu ne-a lăsat să ne ducem la vale. Ne-a ajutat să mai facem trotuare, să reabilităm un cinematograf care era într-o stare deplorabilă, să facem un club al pensionarilor, străzi, parcări. Am executat canalizări, toată localitatea are posibilitatea să se racordeze la gaze atunci când autorităţile centrale vor permite distribuirea gazului”, a spus primarul, menţionând că alte proiecte, precum unul transfrontalier cu Bulgaria, sunt în derulare.

Principele nemulţumiri ale acestuia sunt ”înmulţirea problemelor sociale” şi lipsa locurilor de muncă în condiţiile în care investitorii nu sunt atraşi de zona Negru Vodă, situaţie pe care Nicolin speră să o poată îmbunătăţi.

Primarul comunei Independenţa, Cristea Gâscan (55 de ani), profesor de biologie, a declarat,  că este primar din 23 decembrie 1989, când lumea l-a ”chemat” la Primărie, funcţie deţinută până în prezent cu excepţia perioadei 1996 – 2000, când a pierdut mandatul la o diferenţă de 17 voturi.

Cristea Gâscan susţine că secretul succesului lui constă în munca serioasă pe care a depus-o şi în proiectele realizate.

”M-am întors în învăţământ după 1996, dar am văzut că nu am cu ce să fac treabă şi am revenit în 2000 să candidez pentru a pune învăţământul la punct. (…) Anul trecut mi-am îndeplinit planul la învăţământ şi am făcut inclusiv liceul. Am nouă corpuri de şcoală, dintre care trei le-am construit de la rădăcină cu toate fondurile posibile. La restul şcolilor au rămas doar pereţii în picioare şi le-am făcut exact aşa cum este şi la mine în birou.

(…) Am reînviat trei sedii de C.A.P. care ajunseseră WC-uri, le-am refăcut şi am construit câte o grădiniţă la fiecare sat, biroul primarului şi consilierilor, cabinet medical, post de poliţie, laborator de calculatoare, câte un club. (…) Toate obiectivele administrative au încălzire centrală cu 22 de instalaţii care funcţionează jumătate cu electricitate şi jumătate cu combustibil”, a menţionat primarul Gâscan.

Conform acestuia, comuna Independenţa are circa 3.300 de locuitori şi are arondate cinci sate pe care ca să le străbaţi trebuie să mergi 80 de kilometri.

În cel de al cincilea mandat, Cristea Găscan susţine că va transforma cinci cămine culturale în case de cultură, va construi o clădire cu un etaj unde copiii să poată participa la cursuri printre care de canto şi de dans, va finaliza construirea unei moderne grădiniţe făcute după norme europene şi va continua reabilitarea a încă 40 de kilometri de drumuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata