Duşa: Parlamentul va adopta o declaraţie privind reprezentarea României la organisme internaţionale

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a susţinut marţi, 12 iunie, la finalul întâlnirii cu liderii grupurilor parlamentare ale USL din Camera Deputaţilor şi Senat, că Legislativul va adopta o declaraţie cu privire la reprezentarea României la organismele europene, după ce premierul Victor Ponta se va adresa parlamentarilor.

Potrivit lui Duşa, acest document nu se referă numai la participarea României la Consiliul European, în luna iunie, ci va stabili un set de principii care să precizeze, în funcţie de domeniul de activitate, dacă România va fi reprezentată de primul-ministru sau de preşedinte.

”Am stabilit modul în care se va desfăşura astăzi şedinţa plenurilor reunite. După ce va face premierul declaraţia în plen, va fi o dezbatere cu timpi alocaţi pe grupurile parlamentare, după care liderii grupurilor USL vor propune o Declaraţie în care, în final, vor face o precizare legată de reprezentarea României la organismele europene, în funcţie de domeniile de activitate care se analizează sau dezbat în diferite organisme europene”, a spus acesta.

Mircea Duşa a subliniat că declaraţia va fi adoptată, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului, prin vot deschis, cu ridicare de mâine, fiind necesar votul majorităţii simple a parlamentarilor.

Întrebat dacă este posibil ca parlamentarii din Opoziţie să refuze să voteze, Mircea Duşa a afirmat că se îndoieşte de o astfel de posibilitate.

”Nu cred că cei din Opoziţie vor refuza un asemenea vot fiindcă este totuşi vorba de reprezentarea României la organismele europene”, a mai spus Duşa.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a explicat, la începutul şedinţei liderilor de grupuri ai USL, că este necesar ca Parlamentul să fie cel care stabileşte mandatul premierului sau preşedintelui în deplasările externe ale acestora.

„România trebuie reprezentată de premier când este vorba de chestiuni ce ţin de Guvern, sau de preşedinte atunci când sunt chestiuni care ţin de securitatea militară sau de politica externă. Aşadar cred că Parlamentul ar trebui să dea un astfel de mandat de fiecare dată”, a precizat acesta.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.