Frauda cu uleiul de măsline extra virgin

– Pe măsură ce tot mai mulţi oameni devin conştienţi de capacitatea uleiului de măsline de a reduce riscul bolilor de inimă, comerţul cu ulei de măsline a explodat într-o profitabilă şi criminală afacere. Din păcate, comerţul fraudulos a devenit atât de avantajos, încât este comparat cu industria cocainei.

Frauda cu ulei de măsline nu este nouă; de fapt datează de mii de ani. Datorită profitabilităţii pe piaţă, este unul dintre cele mai transformate alimente. Oameni fără scrupule au realizat că a-l înlocui cu un ulei ieftin şi a-l vinde mult mai scump drept ulei de măsline este extrem de profitabil.

66% nu sunt uleiuri extra virgine

Încercând să anihileze practicile frauduloase, acţiunile de pedepsire au dus la nu mai puţin de 62 de arestări. De asemenea, cel puţin 90 de ferme şi fabrici de obţinere a uleiului de măsline au fost închise.

Citeste si:  Dieta anti-cancerigenă

Una dintre cele mai populare metode necinstite include vânzarea la preţ ridicat a uleiului etichetat drept „ulei de măsline extra virgin”, care este luat drept ulei de măsline 100%, însă este de fapt doar 30% ulei de măsline.

Consumatorii tind să fie dispuşi să plătească mai mult pentru uleiul din Italia. Afacerile necinstite profită de acest trend şi pun etichete italiene pe uleiul care nu este din Italia. Dar în prezent Spania, Grecia, Franţa şi Statele Unite produc uleiuri care sunt comparabile cu uleiul italian.

Frauda uleiului de măsline pare a fi o problemă la nivel mondial. Un studiu realizat în 2011 de către Universitatea Davis din California a descoperit că mai mult de 66% dintre uleiurile etichetate drept „ulei de măsline extra virgin” nu sunt uleiuri extra virgine. Studiul a cuprins uleiuri europene şi din Statele Unite.

Citeste si:  Teodorovici (MFE): Pentru a lupta eficient împotriva fraudei şi a corupţiei este nevoie de reacţii imediate

Ce trebuie să ştii

Eforturile curente de a diminua afacerile frauduloase solicită ca legislaţia să impună  data fabricării  şi /sau termenul de expirare pe toate sticlele. În plus, Consiliul Uleiului din California încurajează consumatorii să caute marca acestuia pe sticle pentru a identifica uleiul garantat.

Pentru a reduce şansele de a cumpăra ulei de slabă calitate, consumatorii pot ţine cont de următoarele sfaturi:

 • Să cumpere ulei vândut numai în sticle de culoare neagră. Uleiul de măsline se descompune rapid când este expus la lumină, aşadar, cu cât este mai închisă la culoare sticla, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt păstrate.
 • Să cumpere numai ulei etichetat drept „ulei de măsline extra virgin”. Orice altă etichetă arată că uleiul a fost modificat.
 • Să caute sticle care au trecute data fabricării  şi /sau termenul de expirare. Nu cumpăraţi ulei de măsline fabricat cu mai mult de 1 an în urmă, sau cu termen de expirare mai mare de 2 ani.
Citeste si:  Primary energy resources, up 2.4% in 2008

Unuii consumatori, pentru a fi convinşi 100% că au cumpărat ulei de măsline extra virgin, proaspăt, s-au înscris într-un respectabil club de ulei de măsline, cum ar fi the Seasonal Fresh Olive Oil Club din Statele Unite. Clubul solicită o taxă anuală şi transportă uleiul de măsline direct la tine.

 Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și
9 Comentarii
 1. Loredana spune

  Sfatul vostru: <> in conditiile in care tot voi spuneti mai sus in articol ca „Una dintre cele mai populare metode necinstite include vânzarea la preţ ridicat a uleiului etichetat drept „ulei de măsline extra virgin”, care este luat drept ulei de măsline 100%, însă este de fapt doar 30% ulei de măsline”.

  Multumesc de sfat, dar nu am sa-l iau in considerare.

 2. Loredana spune

  Completare:
  Sfatul era: Să cumpere numai ulei etichetat drept „ulei de măsline extra virgin”.

 3. sorin spune

  Foarte bune sfaturile, dar…inutile! Interesant de stiut era cum pot verifica daca uleiul e intradevar extravirgin si nu rafinat, nu conditiile de pastrare. Pentru ca inselatoria se poate realiza direct la producator sau oriunde pe lantul de intermediari. Iar etichetele se pot schimba oricind si de oricite ori se vrea.

 4. IRINA PANCU spune

  Nu incurcati lucrurile.Exista ulei de masline extra virgin rafinat si nerafinat.Cel din comert este sigur rafinat pentru ca daca nu ,se pot vedea depuneri sau impuritati pe fundul sticlei.
  http:// irina-ratacita.blogspot.gr/
  am incercat sa scriu cateva secrete ale uleiului de masline insa nu sunt sigura in ce masura am reusit.Daca aveti intrebari voi raspunde cu placere.

 5. Stefanel spune

  ,,Extra virgin”inseamna dupa cate stiu, presat la rece. Deci daca este extra virgin nu poate fi in acelasi timp si rafinat. Rafinarea este un procedeu tehnologic care presupune trecerea materiei prime printr-o serie de reactanti chimici cu scopul maririi gradului de extractie, apoi alte substante care sa neutralizeze pe primele , apoi separarea prin tot felul de procedee. Se pot gasi pe Internet informatii despre rafinarea uleiurilor alimentare in industrie.
  Clar sa ne fie: nu avem cum afla daca un ulei dintr-o sticla inchisa la culoare, etc, este chiar ulei extra virgin ( extras doar prin presare mecanica la rece) sau e rafinat.

 6. Mihaela spune

  Uleiul de măsline extra virgin este presat la rece, filtrat sau nefiltrat. Cel pe care îl cumpăram în magazin este filtrat.
  Uleiul pe a cărui eticheta scrie doar ulei de măsline este amestec de ulei virgin rafinat și ulei virgin sau extra virgin.

 7. Pancu Irina spune

  Îmi cer scuze. Ștefănel și Mihaela ,aveți perfectă dreptate.Am vrut să scriu filtrat sau nefiltrat .(procesul de rafinare nu are ce căuta la un ulei de măsline extra virgin ).

 8. matu matei spune

  Am citit articolul si m-am uluit de cate prosti au fost spuse. In primul rand, chestia cu sticla neagra. Este prima dintre hoțiile comercianților. Cei care au stat în zona mediteraneana stiu ca uleiul de masline bune se vinde in sticle transparente, fiindca dupa culoarea uleiului iti poti da seama daca este produs prin procedee mecanice sau prin procedee chimice, respectiv emulsionare. Uleiul de masline nu se descompune la lumina, cum spunea amatorul de mai sus. Uleiul de masline produs prin procedee mecanice este verde olive inchis la culoare, o culoare consistenta. Cel amestecat cu uleiuri produse altfel, este mai deschis la culoare si mai pal, culoarea nu este atat de puternica si are o tenta mai galbuie. Teapa cea mai mare o iei cu uleiul de masline nefitrat, fiind cel mai usor de falsificat, prin adaugarea in ulei a reziduurilor de procesare in masa, dand aspectul de tulbure. Cel mai simplu este sa urmaresti concernele mari care produc ulei, in special cele din nord, fiindca uleiul este mai puțin gras si mai are o savoare mai mare, decat cel produs in sud (Nordul Africii, Sicilia, Sudul Spaniei, Creta, Sudul Turciei.)Firmele mici mascaresc uleiul si mai putin firmele mari. Dar cel mai mult importatorii. Nu cumparati ulei imbuteliat de importatori, fiindca 90 % din acesta est falsificat. La noi sunt doar cateva firme mari care vand uleiul lor. Restul este imbuteliat de importatori.

 9. Hamnibal Anteporcas spune

  Până la urma nu am inţeles care este termenul de valabilitate al uni ulei . Ce ar putea sa reprezinte o data (una singură) inscrisa pe un bidon de ulei (metal) de 5 litri? Mulţumesc anticipat pentru un evantual răspuns.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata