Marele câştigător al localelor: un partid de sminteală televizată

– Ce surpriză, cât o zi de post, la aflarea rezultatului obţinut de pedelişti la rezultatul agregat al alegerilor locale! Mic, urât şi-al dracului procentul portocaliilor; parcă prea tare penalizat de populaţie, acest partid cu veleităţi infracţionale afişate fără sfială şi încă la cel mai înalt nivel. Dar n-ai ce face, când îi calci pe toţi pe gâtlejuri şi te comporţi la conducerea unui stat ca elefantul turbat în magazinul de porţelanuri, în final vine şi răsplata şi e posibil să nu-ţi placă ce ţi se întâmplă.

 

Însă şi mai mare mirare ne încearcă dacă privim puţin mai în lături, dincolo de victoria fără drept de apel a unei alianţe complet nenaturale, pur conjuncturale, între PSD şi PNL.

Şi anume către PPDD, făcătura televizionistică a unui autointitulat jurnalist. Şi aici vorbim de partidul care include în denumirea sa numele propriu al fondatorului său, o aberaţie cu iz de cult al personalităţii şi de raţiuni de marketing politic bazate pe popularitatea brandului Dan Diaconescu în rândul segmentului de cultură inferior al publicului telespectator.

Diaconescu s-a făcut cunoscut printr-o televiziune de apartament, cu emisiuni de un gust cu totul îndoielnic, un focar de infecţie culturală, care are de plătit numeroase oale sparte în formarea mai mult decât dubioasă a afinităţilor publicului telespectator din această ţară.

Adică în plămădirea culturală sau, dacă vreţi mai pe şleau, în manipulare. Un anumit gen de manipulare, desigur. Otevismul şi dededismul i-a luat pe cei de jos şi i-a aruncat şi mai departe, spre tărâmul animalier, practicînd o veritabilă manelizare, o tabloidizare in extremis a mediei audio-vizuale, cu rezultate catastrofale în echilibrul sistemului de valori al naţiei.

Notabilitatea ca figură publică a creatorului acestei monstruozităţi mediatice a devenit de necontestat în rândul anumitor segmente ale populaţiei, de unde partidul acesta de o ideologie şi doctrină îndoielnică îşi trage seva de adepţi, susţinători şi alegători.

Dar aceasta nu explică întru totul rezultatul surpriză.

E clar, nici victoria USL nu se datorează în mod deosebit vreunor merite ale grupărilor politice constituente, ci este un vot negativ ca urmare a prestaţiei mizerabile la guvernare a PDL, dar şi a dezamăgitoarei evoluţii a unsului din rândul portocaliilor în funcţia de preşedinte al României.

Acelaşi mecanism, dublat de impactul televizionistic şi de puterea hipnotică a „senzaţionalului” Diaconescu asupra celor posibil dependenţi de sonoritatea monotonă a vocii de după sticlă, care le face la fiece oră din zi şi din noapte „dezvăluiri”, le împarte tăceri rupte şi le gâdilă setea de a afla tot felul de nimicuri cu titlul de extraordinar face, iată, ca partiduleţul televizionistic să prindă cheag şi să facă rânza mare. Cam prea mare.

Ce e cu adevărat surprinzător la acest partid al senzaţional-refulaţilor este faptul că, iată, reuşeşte să atragă până la urmă printre adepţi chiar şi profesori universitari, chiar dacă într-o ridicolă minoritate. 

Cazul merită studiat cu luare aminte, căci e într-un fel o reeditare la un alt nivel şi altă amplitudine a situaţiei din 2000, când PRM, grupare naţionalist-extremistă, a fost aproape de a înşfăca frâiele puterii.

Un rezultat de aproape 10% la locale al PPDD, din nimic, spune multe despre eşichierul politic românesc, despre esenţa fenomenului aşa-zis democratic de la noi şi despre şansele reale de reformare a clasei politice pe căi democratice. Care nu sunt nici măcar nule, ci negative.

Adică singurul sens în care schimbarea poate interveni este din rău în mai rău. Rămâne ca macar unii participanţi la colcăiala politică românească să ne dovedească şi contrariul. Dar am mari îndoieli.

Ion  SCUTARU

 

 

Citește și
5 Comentarii
 1. cosming spune

  Acest „castigator” doar confirma cat de imbecili sunt unii romani! 🙂

  „Ne-am saturat de austeritate!” … lasa ca trece criza si dupa aia o sa se sature de taxe si impozite mari… Deja s-a demarat campania de „educare” a populatiei in a accepta cresteri de taxe si impozite. Pensionarii si bugetarii vor simti pe pielea lor votul pe care l-au dat socialistilor incepand din iarna asta. Garantat 100%!

 2. Aurel spune

  Dar ce, e bine sa fim smintiti doar de TVR 1 si 2 si de antena 3, iar daca OTV sminteste !0 % din alegatori ne suparam ca vacaru pe sat ?

 3. Gabriel spune

  Ce va mai mira?!
  Aceasta este „starea natiunii”, este realitatea dureroasa care ne indica nivelul de inteligenta al acestui popor. Hai sa mai dezumflam putin miturile si sa acceptam realitatea. Doar asa, poate, vom reusi sa mai indreptam lucrurile.

 4. Dan, Desmintescu spune

  procesul de imbecilizare a natiunii, a inceput de mult,
  vai de neamul nostru,acu doar ca se vede . Si DD nu are nici o retinere sa profite de procentul tot mai mare de „animale” care vietuiesc pe aici. Daca no facea el era altul…
  Necazul Nu e ca exista DD si televiziunea lui…. Necazul e ca 10% dintre noi apreciem ca normalitate aceasta stare de fapt

  Cand DD va avea 20% ( si tare mi-e teama ca asta se va intampla destul de perejor) promit sa plec din tara 🙂

  prosti, prosti – dar tot mai multi 🙂 Nu mersi.

  DD – este cel mai tare instrument de masura pentru nivelul de imbecilizare a natiunii-

 5. alin spune

  adevarul va doare in totdeauna. radeti voi, dar cine rade la urma rade mai bine. stati linistiti ca o sa platiti tot ce ati furat pana acum. nimeni nu scapa basma curata. cu respect.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.