EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

ONU: Milioane de copii nord-coreeni suferă de foame

0

Milioane de copii nord-coreeni sunt lipsiţi de hrană, medicamente sau de asistenţa medicală necesară unei armonioase dezvoltări fizice şi mintale, astfel încât generaţii viitoare vor fi marcate de aceste lipsuri, a indicat Organizaţia Naţiunilor Unite într-un raport dat marţi publicităţii şi preluat de AP.

Aproape o treime din copiii nord-coreeni de sub cinci ani suferă de malnutriţie, în special în zonele rurale ale ţării unde hrana lipseşte aproape cu desăvârşire, fiind foarte ridicat nivelul mortalităţii infantile cauzată de boli generate de lipsa alimentaţiei şi a igienei. Spitalele rurale sunt lipsite de aparatură medicală şi de medicamente, iar unele nu au nici apă curentă sau electricitate, menţionează o agenţie ONU în raportul privind situaţia umanitară în Coreea de Nord /Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC/.

Condiţiile sunt relativ bune în Phenian, însă în restul ţării este dezastru: aproximativ 16 milioane de nord-coreeni /două treimi din populaţie/ depind de raţia de alimente oferită de două ori pe lună de autorităţi, iar acestea nu au în vedere măsuri economice menite să le schimbe soarta, indică sursa citată.

RPDC nu produce suficient şi depinde de ajutorul extern pentru a le putea asigura hrana celor 24 de milioane de locuitori ai săi. ONU a estimat la 198 milioane dolari valoarea asistenţei necesare RPDC în acest an constând în alimente şi programe de asistenţă.

Această situaţie intervine într-o dificilă perioadă de tranziţie a ţării asiatice. Conducerea la Phenian a fost preluată de noul lider Kim Jong-Un, fiul fostului „iubit conducător” Kim Jong-Il, desemnat secretar general „etern” al Partidului Muncitorilor din Coreea, după decesul său survenit în decembrie anul trecut, notează AP.

Malnutriţia unei generaţii poate avea efecte pe termen lung asupra dezvoltării fizice şi mintale a întregii populaţii, diminuând capacitatea de a învăţa a copiilor,
a concluzionat coordonatorul programului ONU în RPDC Jerome Sauvage.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.