Board-ul BM a aprobat acordarea unui împrumut de tip preventiv, de 1 miliard euro, către statul român

Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de un miliard de euro către statul român, pentru politici de dezvoltare cu opţiune de amânare a tragerii (DPL-DDO), informează Ministerul Finanţelor Publice, printr-un comunicat remis, marţi, 12 iunie.

Împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de menţinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finanţare şi este considerat de autorităţile române ca un instrument de protejare a finanţelor publice împotriva unor şocuri externe neprevăzute.

Împrumutul vine în completarea asistenţei financiare de tip preventiv acordată pe perioada 2011 – 2013 de către FMI şi UE (în cadrul facilităţii de finanţare a balanţei de plăţi).

Guvernul a aprobat pe 16 mai memorandumul prin care Banca Mondială urma să pună la dispoziţia României o linie de finanţare preventivă de un miliard de euro.

Premierul Victor Ponta declara atunci că sumele care ar putea fi eventual trase de România din această linie de creditare sunt „pentru acoperirea eventuală a deficitelor sau oricăror alte necesităţi prevăzute în gestionarea Ministerului Finanţelor”.

Acordul este de tip preventiv, pe trei ani, România urmând să plătească dobânzi doar dacă accesează linia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.