Ce anume ne face să râdem?

– O întrebare simplă cu un răspuns surprinzător de complex. A înţelege râsul înseamnă a înţelege cele mai importante aspecte ale naturii umane.

Oamenii simt mai puţină durere după un râs bun, acesta acţionând ca un calmant natural. Cel puţin asta sugerează cercetările, potrivit BBC.com

De ce râdem? Asta este o întrebare amuzantă, sugerată celor de la BBC de către un cititor. Ceea ce pare la început o întrebare simplă se dovedeşte a avea nevoie de un răspuns surprinzător de complex, unul care ne poartă într-o călătorie în miezul încercării de a înţelege natura umană.

Mulţi oameni ar zice că râdem pentru că ceva este amuzant. Dar dacă eşti atent atunci când oamenii râd, vei observa ca nu este chiar aşa.

Expertul în râs, Robert Provine a petrecut mult timp înregistrând conversaţii reale în centre comerciale, săli de clase, birouri, sau la petreceri şi a descoperit că, în cele mai multe cazuri, râsul nu a fost precedat de glume.

Oamenii râd la finalul unei propoziţii normale, ca răspuns la comentarii care nu sunt amuzante, sau la întrebări precum „Uite-l pe Andrei” sau „Eşti sigur?”.

Chiar şi tentative de umor care au provocat râsul nu au fost atât de amuzante. Robert Provine declară că replicile care au provocat cele mai multe râsete au fost cele precum „Nu trebuie să bei, doar să ne cumperi de băut” şi „Te întâlneşti cu cei din specia ta?”.

 

Declanşatoare mintale

Aşa că dacă vrem să înţelegem râsul, probabil trebuie să mergem mai adânc şi să ne uităm la ceea ce se întâmplă în creierul nostru.

Zonele care controlează râsul se găsesc în subcortex, iar în termeni dezvoltării evolutive aceste părţi ale creierului sunt vechi, răspunzătoare pentru comportamentele fundamentale, cum ar fi respiratul sau controlul reflexelor de bază. Mecanismele de control al râsului sunt localizate la mare depărtare de regiunile din creier care s-au dezvoltat mai târziu şi care controlează funcţii mai importante precum limbajul sau memoria.

Poate astfel se explică de ce este aşa dificil să suprimi râsul, chiar şi atunci când ştim că este nepotrivit. Atunci când râsul se declanşează în creier, la adâncime, acele zone cu funcţii superioare întâmpină dificultăţi în a interveni.

Şi reversul este, desigur, adevărat: este dificil să râzi la comandă. Dacă te forţezi să râzi nu va suna ca râsul real, cel puţin nu la început.

Există şi un alt aspect fundamental al râsului. Toate fiinţele umane râd, iar râsul implică întotdeauna şi alte sunete complementare. Oamenii surzi care nu au auzit niciodată cum sună râsul, produc şi ei sunete de râs.

 

Glumele împărtăşite cu cei dragi

Trebuie să ne uităm şi în exterior, la factorii sociali în acţiune atunci când oamenii râd.

Studiul lui Provine sugerează că râsul are un rol comunicaţional, nu este doar un proces independent care ni se întâmplă în timp ce vorbim cu cineva.

El a mai descoperit că cel care vorbeşte este, de obicei, şi cel care râde mai mult decât audienţa, iar râsul a fost mai des întâlnit în situaţii „calde” din punct de vedere emoţional, aşa numitele „întâlniri de grup”. Din nou este evidenţiat faptul că râsul are un important rol social.

Şi nu este întotdeauna utilizat pentru motive pozitive. În ciuda bunelor sentimente ce apar odată cu râsul, există şi o parte neagră, când se râde de cineva pentru a fi ridiculizat sau dispreţuit.

Cea mai importantă caracteristică socială a râsului este probabil faptul că devine contagios. Doar să asculţi pe cineva râzând este amuzant.

Pentru a testa asta, încercaţi să vă menţineţi o faţă nemişcată când priviţi un video în care un om gâdilă un animăluţ – un pui de pisică, de câine sau de… urangutan.

Te poţi molipsi de râs chiar şi de la tine însuţi. Începe cu un râs forţat şi dacă-l vei menţine te vei trezi în curând râzând de-a binelea.

Râdem pentru că ne place, pentru că anumite părţi ale creierului nostru ne fac să râdem şi pentru că vrem să ne intregrăm din punct de vedere social. Toate acestea sunt explicaţii adevărate ale râsului.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata