Copiii cu taţi şi bunici mai vârstnici ar putea trăi mai mult

0

O vârstă mai ridicată de procreare, în cazul bărbaţilor, ar putea creşte speranţa de viaţă a copiilor, susţin cercetători americani, potrivit cărora copiii cu taţi, dar şi bunici mai vârstnici par ‘programaţi genetic’ să trăiască mai mult, relatează marţi BBC.

Alcătuirea genetică a spermei se modifică pe măsură ce bărbaţii înaintează în vârstă, dezvoltând trăsături care favorizează o viaţă mai lungă şi care sunt transmise copiilor.

O echipă de cercetători de la Departamentul de antropologie al Northwestern University a ajuns la această concluzie după ce a analizat ADN-ul a 1779 de adulţi tineri, din Filipine.

Experţii au stabilit de mai mult timp că speranţa de viaţă este legată de lungimea telomerilor, porţiunile situate la capătul cromozomilor, structurile celulare care găzduiesc codul nostru genetic, ADN-ul.

În general, o lungime mai mică a telomerului înseamnă o speranţă de viaţă mai mică. În majoritatea celulelor, telomerii se scurtează pe măsura înaintării în vârstă. Excepţie face sperma, în cazul căreia telomerii se lungesc odată cu vârsta, iar întrucât bărbaţii transmit ADN-ul copiilor lor prin spermă, aceşti telomeri lungi pot fi ‘moşteniţi’ de generaţia următoare.

Dan Eisenberg şi colegii săi de la Northwestern University au analizat telomeri din mostre de sânge şi au constatat că lungimea acestora este mai mare la cei concepuţi de taţi cu o vârstă mai ridicată. S-a stabilit că măsura cu care creşte lungimea telomerilor în fiecare an cu care bărbaţii amână conceperea unui copil este egală cu măsura cu care se scurtează anual lungimea telomerilor la persoanele de vârstă mijlocie. Alungirea telomerilor a fost şi mai vizibilă la copiii ai căror bunici paterni au devenit părinţi la vârste mai ridicate.

Cu toate că amânarea procreării sporeşte riscul de avort, cercetătorii consideră că ar putea avea un impact benefic asupra sănătăţii pe termen lung. Moştenirea de telomeri mai lungi ar fi îndeosebi benefică, în opinia oamenilor de ştiinţă, pentru acele ţesuturi şi funcţii biologice legate de producerea şi dezvoltarea celulelor, cum sunt sistemul imunitar, intestinele sau pielea.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.