EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Fitch a retrogradat 18 bănci spaniole

0

Fitch Ratings a retrogradat marţi, 12 iunie, ratingurile pe termen lung a 18 bănci spaniole şi ratingurile de viabilitate (VR) a 15 instituţii spaniole de creditare, acţiunea venind la câteva zile după ce aceeaşi agenţie a retrogradat ratingul suveran al Spaniei cu trei trepte, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea Fitch a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile pe termen lung şi scurt a trei bănci spaniole şi a menţinut calificativele a cinci instituţii spaniole de creditare sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare.

Decizia Fitch vine ca urmare a temerilor privind potenţiala deteriorare a portofoliilor de împrumuturi ale anumitor bănci, în special a celor cu expunere semnificativă la sectorul imobiliar şi al construcţiilor.

Luni, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu două trepte, calificativele primelor două bănci spaniole, Banco Santander şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, iar ambele ratinguri au o perspectivă negativă.

Decizia ‘reflectă îngrijorări similare cu cele care au afectat ratingul suveran al Spaniei, în special estimările că Spania ar urma să rămână în recesiune în restul acestui an şi în 2013, spre deosebire de estimările anterioare potrivit cărora economia spaniolă va beneficia de pe urma unei relansări modeste’, a anunţat Fitch.

Retrogradarea băncilor vine la patru zile după ce Fitch a coborât ratingul de ţară al Spaniei cu trei trepte, până la ‘BBB’, citând creşterea costurilor cu salvarea sectorului bancar.

Spania, a patra mare economie din zona euro, a acceptat în sfârşit sâmbătă un plan european de salvare în valoare de 100 miliarde de euro. Împrumutul european va fi injectat în Fondul public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob), care la rândul său va acorda aceste fonduri băncilor spaniole care solicită ajutor.

Spre deosebire de celelalte ţări europene care au primit ajutor, Grecia, Portugalia şi Irlanda, Spania nu a trebui să accepte noi reduceri ale cheltuielilor pentru a obţine banii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.