ÎCCJ: Avocata Paula Iacob a colaborat cu Securitatea; decizia este definitivă

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis definitiv că avocata Paula Iacob a colaborat cu fosta Securitate.

ÎCCJ a respins miercuri recursul Paulei Iacob şi a menţinut o decizie asemănătoare luată de Curtea de Apel Bucureşti în octombrie 2011.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Paula Iacob a fost recrutată de Securitate în calitate de informator, iniţial sub numele de ‘Gabriela’, în 1952, apoi a semnat un nou angajament sub numele de ‘Ioana’, în 1970.

În dosarul înaintat instanţei, CNSAS a depus angajamentul semnat de Paula Iacob, note scrise care ar fi fost semnate de avocată, precum şi note ale agenţilor de Securitate redactate pe baza declaraţiilor acesteia.

În principal, informaţiile furnizate de Paula Iacob vizau diaspora română din Germania şi jurnalişti de la postul de radio ‘Europa Liberă’.

CNSAS susţine că Paula Iacob a fost recrutată ca informator la 5 decembrie 1952, legătura fiind abandonată de Securitate la 19 iunie 1954, deoarece ea nu mai avea potenţial informativ. În cei doi ani, Paula Iacob a furnizat şi a primit informaţii considerate, la acea vreme, secrete de stat.

În anul 1970, organele de Securitate au reluat colaborarea cu Paula Iacob, deoarece aceasta a luat legătura, în cursul vizitelor în străinătate, cu persoane aflate sub supraveghere informativă.

Potrivit unei note informative întocmită în noiembrie 1968, Paula Iacob s-a deplasat în Germania împreună cu soţul ei, în vizită la o rudă.

‘Despre aceasta, pârâta a arătat că, deşi are un câştig modest, este vizitată frecvent de diferiţi cetăţeni români cărora le acorda casă, masă iar unora chiar bani. Printre acestea, pârâta i-a menţionat pe dr. V. P., domiciliat în Bucureşti, N. V., medic la Spitalul Panduri, S. P., medic, şi D. S., profesor economist.

Cu privire la aceste persoane pârâta a informat că ruda sa T.A. i-a destăinuit ‘că toţi se manifestă duşmănos la adresa regimului din R.S. România şi nu înţelege cum unor asemenea oameni li se permite să plece în străinătate’. A mai informat pârâta că, ‘la înapoierea în ţară am avut ocazia să cunosc personal pe prof. dr. V. R, în casă la ruda mea T. C., unde a avut aceleaşi manifestări despre care mi-a vorbit vara mea”, se arată în nota informativă.

Conform unei alte note din dosar, realizată cu ocazia unei vizite în Germania în perioada octombrie 1969-ianuarie 1970, Paula Iacob l-a întâlnit pe B.M., angajat la postul de radio Europa Liberă, cu care a fost colegă la publicaţia ‘Sportul popular’, despre care a afirmat că ‘a avut o atitudine duşmănoasă la adresa regimului din România’.

Paula Iacob a devenit cunoscută după ce l-a apărat în 1990 pe Nicu Ceauşescu, fiul fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.