Nigel Farage: Anul acesta Titanicul Euro a lovit aisbergul şi nu avem destule bărci de salvare

Liderul grupului europarlamentar Europa Libertăţii şi a Democraţiei (EFD), britanicul Nigel Farage, a criticat miercuri, 13 iunie, în plenul PE, măsurile adoptate în ultimii ani pentru ajutorarea unor state din zona euro, apreciind că ”în acest an Titanicul Euro a lovit aisbergul şi nu există destule bărci de salvare”.

Intervenţia lui Farage a avut loc într-o dezbatere consacrată Consiliului European din 28-29 iunie, în special viitorului cadru financiar multianual 2014-2020. Eurodeputatul a apreciat că pachetele de asistenţă acordate Greciei, Irlandei şi Portugaliei s-au dovedit a fi ‘falimentare’, el prognozând că acelaşi lucru se va întâmpla cu ajutorul european pentru sectorul bancar spaniol, solicitat recent de către autorităţile de la Madrid.

Eurodeputatul Goran Farm (S&D) a apreciat, în intervenţia sa, că este nevoie de solidaritate între statele membre pentru depăşirea crizei economice şi financiare din zona euro. El a subliniat că Parlamentul European şi Consiliul UE ar trebui să aibă discuţii detaliate pe fiecare componentă a bugetului multianual, înainte de a avansa cifre concrete pentru fiecare politică a UE.

La rândul său, Mario Mauro (PPE) a afirmat că liderii instituţiilor UE şi liderii statelor membre trebuie să adopte măsuri concrete pentru salvarea Pactului de Creştere şi Stabilitate, esenţial pentru ”viitorul euro şi al Europei”. Jacek Saryusz-Wolski (PPE) a pledat pentru ”mai multă Europă” şi a atras atenţia asupra tendinţei riscante a manifestării unei ”solidarităţi de două tipuri – faţă de cei din zona euro şi faţă de cele din afara acesteia”, el dând ca exemplu cazul Greciei şi pe cel al Ungariei.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a estimat că summitul UE de la finalul acestei luni este un moment definitoriu pentru integrarea europeană şi Uniunea Europeană, adăugând că ‘Grecia trebuie să rămână în zona euro, presupunând că ea îşi va respecta angajamentele asumate”.

Barroso a menţionat că la Consiliul European din 28-29 iunie le va cere liderilor statelor membre să se angajeze decisiv faţă de creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă. ”Această creştere poate proveni numai din combinarea de finanţe publice solide, reforme structurale profunde şi investiţii ţintite. Sunt încurajat de faptul că statele membre au luat în mod clar în serios recomandările noastre, cel puţin mai în serios decât anul trecut”, a subliniat şeful executivului comunitar.

El a estimat că „beneficiile depline” ale adâncirii uniunii economice şi monetare şi ale creării uniunii bancare ar putea fi valorificate numai prin dezvoltarea unei uniuni fiscale.

„Trei paşi suplimentari pot fi identificaţi: în primul rând, trebuie să ne modernizăm mecanismele financiare – Mecanismul European de Stabilizare Financiară (MESF), Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF) şi succesorul său, Mecanismul European de Stabilizare (MES) – pentru a ne spori potenţialul de intervenţie în sprijinirea stabilităţii financiare. Apoi, trebuie să avem o discuţie serioasă despre mutualizarea datoriei naţionale sub forma obligaţiunilor de stabilitate. În fine, trebuie să fie explorate şi alte opţiuni pentru o integrare fiscală sporită”, a explicat preşedintele CE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.