Parlamentul a ratificat decizia Consiliului European privind Mecanismul de stabilitate în zona euro

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, 12 iunie, proiectul de lege pentru ratificarea deciziei Consiliului European privind Mecanismul de stabilitate în zona euro.

Proiectul a fost adoptat cu 307 voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri o scrisoare preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, prin care a cerut adoptarea „cât mai urgent posibil” a proiectului de lege pentru ratificarea deciziei Consiliului European privind Mecanismul de stabilitate în zona euro.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Deciziei Consiliului European din 25 martie 2011 de modificare a Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Executiv la acea dată, decizia Consiliului European din 25 martie trebuie să fie supusă ratificării de toate statele membre ale UE.

Pe fondul crizei economice actuale din UE, România a susţinut crearea Mecanismului European de Stabilitate şi implicit modificarea limitată a Tratatului în vederea asigurării stabilităţii zonei euro.

România va contribui la Mecanismul European de Stabilitate după ce va adera la zona euro.

În vederea mobilizării fondurilor necesare, Mecanismul european de stabilitate va putea lansa emisiuni de instrumente financiare, va putea încheia acorduri sau alte tipuri de aranjamente cu statele parte la mecanism, cu instituţii financiare sau cu alte părţi terţe.

Pentru instituirea Mecanismului European de Stabilitate a fost necesară modificarea limitată a Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFEU), decizia în acest sens fiind adoptată la Consiliul European din 16 – 17 decembrie 2010.

Mecanismul European de Stabilitate va înlocui Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilizare Financiară, care vor rămâne în vigoare până în iunie 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.