Pielea închisă la culoare face mai puţine riduri decât pielea albă?

0

– Mai mult pigment în piele te ajută la încetinirea îmbătrânirii, dar nu opreşte pe deplin semnele trecerii anilor.

„ Când i-am atras atenţia unei prietene că nu pare să arate mai bătrână odată cu trecerea anilor, ea mi-a răspuns că asta se datorează faptului că «pielea neagră nu se cutează». Nu este acesta răspunsul pe care îl aşteptam, dar după ce m-a convins că nu e ceva nou, am căutat dovezi şi am descoperit că are dreptate. Cel puţin parţial”, scrie Claudia Hammond pentru BBC.com

Există doi factori care provoacă îmbătrânirea pielii: înaintarea în vârstă şi foto îmbătrânirea. Nimeni nu poate evita înaintarea în vârstă. Ne place sau nu, nu putem opri trecerea anilor şi urmele lăsate de către aceştia.

Dar foto îmbătrânirea este altceva.Variază în funcţie de culoarea pielii, ca rezultat al diferitelor niveluri ale pigmentului pe care îl produce.

Cu cât pielea este mai închisă la culoare, cu atât sunt mai mari „buzunăraşele” din piele, cunoscute sub numele de melanosome, care conţin pigmentul lipicios melanină.

Pielea foarte albă nu produce aproape deloc melanină, în timp ce pielea asiaticilor produce un tip gălbui  de melanină, numit feomelanină, iar pielea neagră produce cea mai închisă la culoare şi cea mai groasă melanină, aşa numita eumelanină.

Nu diferă doar mărimea acestor buzunăraşe, dar şi densitatea melaninei care se găseşte în ele. În pielea neagră, melanina este împachetată atât de strâns încât absoarbe şi împrăştie mai multă lumină, oferind mai multă protecţie în faţa razelor ultraviolete.

În mod surpinzător, puţine studii au fost realizate pe acest subiect în ultimii ani.

Dar dacă ne întoarcem în 1979,  a existat un studiu al lui Kays Kaidbey şi al colegilor lui din Statele Unite, care a descoperit că în medie 55% dintre razele ultraviolete A penetrează pielea caucaziană, în vreme ce mai puţin de 18% pătrund în pielea afro-americanilor.

Iată de ce foto îmbătrânirea este încetinită la persoanele cu piele închisă la culoare.

 

Protecţia vârstei

Scara de clasificare a lui Fitzpatrick a fost proiectată în 1975 pentru a clasifica răspunsul diferitelor tipuri de piele la razele ultraviolete.

Aceasta distinge 6 tipuri de piele, de la  oamenii cu piele de tip I, care au păr roşu şi piele foarte albă care se arde uşor, până la pielea de tip VI, piele neagră care se arde foarte rar şi se poate bronza, dar doar un pic.

Cantităţile mai mari de melanină oferă persoanelor cu pielea neagră ceva protecţie împotriva ridurilor şi a cancerului de piele. Dar asta nu previne cancerul de piele în totalitate. Legenda muzicii raggae Bob Marley a murit de cancer, care s-a răspândit în cele din urmă de la un melanon maling apărut la degetul său mare.

La persoanele cu piele de la tipul IV (piele asiatică)  la tipul VI, foto îmbătrânirea este încetinită şi mulţi oameni remarcă foarte puţine linii pe feţele lor până când ajung la vârsta de 50 sau chiar 60 de ani. Există însă şi o variaţie individuală aşa că o minoritate se va uita în oglindă şi va vedea semnele trecerii anilor apărând la o vârstă mai fragedă.

Şi totuşi nu este pe deplin adevărat că pielea neagră nu se ridează niciodată. Foto îmbătrânirea apare în cele din urmă şi e mai rapidă la afro-americani decât la înaintaşii lor din Africa sau din Caraibe.

Şi chiar dacă foto îmbătrânirea este amânată, alte semne ale îmbătrânirii pielii nu sunt. Pielea neagră este mai predispusă la pete de îmbătrânire, pete de culoare închisă şi la excrescenţe inofensive cunoscute sub numele de „seborrheic keratosis”.

Aceleaşi caracteristici au fost identificate şi în alte câteva studii realizate pe sud-asiatici. Mulţi asiatici din est şi sud-est au aflat că pielea lor dezvoltă structuri accidentate pe măsură ce trec anii. Şi nu numai asta, pentru că pe măsură ce trec anii, oamenii cu pielea mai închisă sunt mult mai predispuşi la a forma guşă, a li se lăsa obrajii şi a forma pungi de ţesut gras sub ochi.

De fapt, oriunde ne-am găsi pe scara lui Fitzpatrick, cel mai bine ar fi să acceptăm modul în care pielea se schimbă de-a lungul vremii. Adevărul este că nici unul dintre noi nu poate scăpa de ravagiile îmbătrânirii.

Folosirea zilnică a protecţiei solare poate încetini foto îmbătrânirea, iar cremele hidratante pot îmbunătăţi înfăţişarea pielii. Cu toate acestea, pielea ne va arăta adevărata vârstă.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

 

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.