EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Ponta: Realitatea politică şi declaraţia Parlamentului reprezintă decizia raţională şi se va aplica pe 28 iunie

0

Realitatea politică plus declaraţia de azi a Parlamentului reprezintă decizia raţională şi asta se va aplica pe 28 iunie, a declarat, marţi seară, primul-ministru Victor Ponta, subliniind că nu este atât de speriat de un conflict cu preşedintele Traian Băsescu pe tema reprezentării la Consiliul European.

„Eu nu sunt atât de speriat de ideea unui conflict, pentru că vă reamintesc că, în urmă cu câteva luni, preşedintele spunea că nu o să mă pună niciodată prim-ministru, noi că o să-l suspendăm. Până la urmă, raţiunea a învins şi m-a pus prim-ministru dacă realitatea politică a cerut acest lucru. La fel, acum, realitatea politică, ţinând cont că pe 28 (28 iunie, când are loc reuniunea Consiliului European la Bruxelles – n.r.) temele se referă strict la probleme economice, sociale şi bugetare. Realitatea politică plus decizia de azi a Parlamentului este decizia raţională şi asta se va aplica pe 28”, a explicat Victor Ponta, într-o intervenţie la Antena 3.

El a afirmat că nu mai vrea să cadă în disputa pe care a avut-o în urmă cu câteva luni cu preşedintele ţării. „Până la urmă, preşedintele a pus (prim-ministru – n.r.) de la USL. Aşa va fi şi acum, nu-mi fac griji că va fi altfel”, a spus premierul.

Victor Ponta a precizat că are obligaţia ca şef al Guvernului să aibă „un dialog instituţional cu orice persoană care ocupă funcţia de preşedinte al României” şi a afirmat că „sigur” va merge să discute cu Traian Băsescu.

Şeful Executivului a reamintit că, potrivit modificărilor adoptate la Tratatul UE, la reuniunile Consiliului European merge şeful de stat sau de guvern. „De fapt, din 28 de ţări, inclusiv Croaţia care va adera la anul, sunt 25 de prim-miniştri, preşedintele Ciprului pentru că nu există prim-ministru în Cipru şi preşedintele Franţei deoarece preşedintele Franţei numeşte şi demite primul-ministru fără Parlament. În toate cele 25 de ţări reprezentarea o face primul-ministru”, a spus Ponta.

Primul-ministru a subliniat că doreşte ca România să fie reprezentată corespunzător la Bruxelles. „Acum, pe 28, se discută lucruri care ţin strict de atribuţiile Guvernului României. Nu este funcţional să meargă altcineva decât şeful Guvernului. Eu nu ţin morţiş ca eu să particip, ţin morţiş ca România să fie bine reprezentată”, a subliniat Victor Ponta.

Plenul Parlamentului a adoptat marţi, cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi o abţinere, o declaraţie prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că dacă premierul Victor Ponta doreşte să preia atribuţiunile şefului statului, îi trebuie un act juridic, punctând că declaraţia privind reprezentarea României la Consiliul European adoptată marţi de Parlament nu îi este opozabilă.

Băsescu a declarat marţi seară că premierul Victor Ponta poate să meargă la Consiliul Uniunii Europene, dar a susţinut că acolo „nu se fac poze de familie”, ca la Consiliul European. „Dacă în Constituţia României am fi scris că primul-ministru reprezintă statul român, ar fi putut să meargă la Consiliul European. Aşa însă poate să meargă doar la Consiliul UE, care este mai important, dacă îmi permiteţi, numai că la consiliile alea nu se fac poze de familie. Şi atunci, unde să găseşti poze de familie, dacă nu la Consiliul European?”, a spus Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.