Băsescu acuză Guvernul de neglijarea modului de reprezentare a României în diverse formaţiuni ale Consiliului UE

Preşedintele Traian Băsescu acuză Guvernul Victor Ponta de demagogie şi de neglijare a modului de reprezentare a României în diverse formaţiuni ale Consiliului Uniunii Europene, dând exemplu o reuniune pe mediu care a avut loc pe 11 iunie, în care s-au discutat chestiuni legate de reducerea emisiilor de bioxid de carbon şi la care România nu a trimis niciun reprezentant al Executivului.

„Iată, spre exemplu, o informaţie pe care oricare dintre dumneavoastră o puteţi prelua de pe site-urile Uniunii Europene, în ceea ce priveşte prezenţa miniştrilor guvernului Ponta la lucrările Consiliului, unde obligatoriu trebuie să participe Guvernul.

Spre exemplu, pe data de 15 mai a avut loc o întrunire a Consiliului pentru economie şi finanţe, a formaţiunii Consiliului, la care s-a discutat despre reglementări prudenţiale în sectorul bancar, a fost prezentat un raport despre îmbătrânirea populaţiei şi au fost analizate schimbările climatice şi politica europeană în domeniu.

Deci, cred că a fost un raport extrem de important, au fost teme extrem de importante şi pentru România. Toate statele au venit la nivel de miniştri; mai mult decât atât, Italia a participat cu primul-ministru Mario Monti. Din partea noastră a fost domnul secretar de stat Claudiu Doltu, pe teme de o importanţă formidabilă, pentru că ceea ce se stabileşte în Consiliu pleacă pe urmă către Parlament şi se adoptă legislaţie care devine valabilă şi pentru ţara noastră”, a exemplificat Băsescu miercuri, într-o conferinţă la Palatul Cotroceni.

El a mai dat un alt exemplu, o reuniune pe mediu care a avut loc pe 11 iunie şi la care unele statele UE au trimis şi câte doi miniştri, iar România nu a avut niciun reprezentant.

„S-au discutat chestiuni legate de programul de acţiune în domeniul mediului în perioada 2014-2020 sau de reducere a emisiilor de bioxid de carbon. România nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct de la misiunea de la Bruxelles, iar emisiile de carbon şi obligaţiile asumate vor costa mult România. Cum a fost apărată România la nivel politic de Guvernul României, când prin însăşi prezenţă a trimis un adjunct al şefului de misiune de la Bruxelles?”, a precizat şeful statului.

El a amintit şi de Consiliul pentru Agricultură şi Pescuit care s-a întrunit pe 12 iunie, la care s-a pus problema creării unui comitet consultativ pentru Marea Neagră, iar România a trimis un secretar de stat. „A arătat interesul Guvernului României pentru temă, când Marea Neagră era un subiect. Pe 30 mai a.c. s-a discutat – la Consiliul pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi aşa mai departe – s-a discutat despre finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Dezbaterea s-a concentrat pe proceduri mai simple de acces la programele de finanţare şi s-a vorbit şi despre turism. Franţa a trimis trei miniştri la acest consiliu, alte ţări au avut cel puţin un ministru şi un secretar de stat, iar România a fost printre puţinele state reprezentate de doi secretari de stat. Rangul la care ne ducem la aceste discuţii extrem de importante este marcat întotdeauna.

Cât de dificil este pentru o ţară care îşi trimite un reprezentant de la misiunea diplomatică sau un secretar de stat în raport cu ţările care îşi trimit miniştri plini? Deci v-am dat doar câteva exemple de ce înseamnă demagogie şi ce înseamnă lipsă de cunoaştere a modului de funcţionare a Uniunii Europene, neglijarea modului de reprezentare a României în diverse formaţiuni ale Consiliului”, a completat Băsescu.

El a subliniat că este necesară o bună pregătire a poziţiilor României şi o capacitate de negociere şi de a găsi aliaţi în interiorul formaţiunii Consiliului pentru a obţine realizarea obiectivelor propuse.
Şeful statului a mai spus că Parlamentul României s-ar putea implica în adoptarea unei legislaţii europene care să convină României, dar a punctat că acest lucru ţine doar de cât de interesat este Legislativul.

„Parlamentul României ar putea fi extrem de implicat în adoptarea unei legislaţii europene care să ne convină, cu condiţia să se ocupe de acest lucru, să dezbată, să coopereze cu celelalte instituţii, cu Guvernul în mod deosebit pentru corelarea punctelor de vedere şi cu alte parlamente după ce îşi stabileşte un punct de vedere comun cu Guvernul. Este un lucru care în România încă nu s-a întâmplat, deşi de doi ani avem noul tratat în vigoare”, a spus Băsescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.