EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,47 RON
(-0.19%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.12%)

François Hollande avertizează Grecia că ar putea fi exclusă din zona euro

Preşedintele francez, François Hollande, a avertizat Grecia că va fi exclusă din zona euro în cazul în care nu-şi va respecta angajamentele, potrivit unui interviu acordat miercuri postului elen de televiziune Mega channel, cu patru zile înainte de alegerile legislative din această ţară, relatează AFP.

‘Sunt conştient că alegătorii (greci) trebuie să aibă suveranitate deplină, dar trebuie să îi previn că, (…) dacă va fi lăsată impresia că grecii vor să se îndepărteze de angajamentele asumate şi să abandoneze orice perspectivă de redresare, vor exista ţări /din cadrul zonei euro/ care vor prefera să pună punct prezenţei Greciei în zona euro’, a declarat Hollande.

Textul acestui interviu a fost transmis agenţiilor de presă de către preşedinţia franceză. ‘Respect poporul grec. Va decide ce va dori cu ocazia alegerilor de la 17 iunie. Eu însumi sunt preşedinte al unei ţări care va vota în aceeaşi zi’, a adăugat el.

‘Sunt în favoarea rămânerii Greciei în zona euro, dar grecii trebuie să ştie că aceasta prespune că există o relaţie de încredere’, a mai afirmat şeful statului francez.

Grecia, chemată din nou la urne, la 17 iunie, pentru reînnoirea Parlamentului, continuă să se afle în centrul crizei datoriilor din zona euro cu preţul tensiunilor sociale şi politice.

În urma alegerilor legislative organizate la începutul lunii mai, marcate de un vot împotriva austerităţii ce a sancţionat partidele tradiţionale, niciun partid nu a obţinut majoritatea, fiind necesar un nou scrutin sub egida unui guvern interimar.

Dreapta conservatoare şi coaliţia radicală de stânga Syriza sunt creditate cu scoruri egale în sondajele de opinie. Pentru a obţine victoria în alegerile de duminică, Syriza se bazează pe puternicul curent împotriva măsurilor de austeritate, evitând în acelaşi timp să stârnească mai multe temeri în cancelariile europene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata