Fumul degajat de motoarele diesel este cancerigen

Fumul degajat de motoarele pe motorină provoacă apariţia cancerului, a conchis un grup de experţi care lucrează pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite miercuri BBC.

Gazele rezultate sunt fără niciun dubiu una din cauzele cancerului pulmonar şi pot provoca de asemenea tumori la vezica urinară.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma unui studiu la care au luat parte lucrători expuşi la un nivel ridicat de risc – mineri, muncitori feroviari şi şoferi de camioane. Reducerea expunerii la fumul degajat de motoarele diesel este însă recomandabilă pentru toată lumea, notează experţii OMS.

Studii precedente ale Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului /IARC/, din cadrul OMS, au indicat că aceste gaze sunt probabil cancerigene pentru oameni. De această dată, IARC susţine că acestea sunt categoric o cauză a cancerului, în rând cu rumeguşul, plutoniul, radiaţiile solare şi alcoolul.

Potrivit experţilor OMS, persoanele care lucrează în industrii cu nivel ridicat de expunere la fum de motorină înregistrează un risc cu 40% mai mare de a face cancer la plămâni.

Impactul asupra populaţiei în general, care este expusă la gaze de diesel la un nivel mult mai redus şi pentru perioade de timp mai scurt, nu este deocamdată cunoscut. Totuşi, dr. Christopher Portier, conducătorul studiului, a avertizat, dat fiind impactul suplimentar asupra sănătăţii al particulelor din motorină, expunerea la ‘astfel de amestecuri de substanţe chimice ar trebui redusă’ în întreaga lume.

La fel ca la majoritatea elementelor cancerigene, acolo unde expunerea este mai mare, creşte şi riscul, iar unde expunerea este mai mică, riscul este mai mic, a explicat dr. Kurt Straif, tot de la IARC.

De-a lungul timpului s-au făcut eforturi considerabile ca motoarele diesel să fie mai curate, iar în prezent se folosesc combustibili cu un conţinut redus de sulf şi motoare care ard combustibilul cu mai mare eficienţă, notează BBC.

Pe de altă parte, numărul total de cancere de plămâni provocate de expunerea la fum de diesel este ‘probabil doar o fracţiune din cele provocate de fumat‘, a menţionat dr. Lesley Walker, director pentru informaţii la organizaţia Cancer Research din Marea Britanie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.