Italia: Seismul din 20 mai a înălţat solul cu 15 cm

Seismul cu magnitudinea 6 pe scara Richter, produs la 20 mai în provincia Emilia-Romagna din nordul Italiei, a dus la înălţarea solului cu 15 cm, a anunţat geologul italian Stefano Salvi, specialist în observarea zonelor seismice cu ajutorul sateliţilor, informează AFP.

„Măsurătorile noastre prin satelit arată că seismul din 20 mai a ridicat solul cu 15 cm deasupra epicentrului, în timp ce cutremurul din 29 mai, puţin mai slab /5,8 grade – n.red./, l-a înălţat cu 11 cm”, a precizat Salvi.

Geologul a explicat că, după un seism, „solul coboară apoi în jurul epicentrului şi pe o rază de 10-20 km, revine la nivelul „zero”, cel iniţial, dar că, acolo unde s-a înălţat nu mai coboară niciodată, ci dimpotrivă, continuă să urce chiar şi după seism, dar foarte lent”.

Producerea acestor două cutremure nu este surprinzătoare, având în vedere harta de risc seismic a Italiei, însă ele nu puteau fi prevăzute, a subliniat colegul său Alessandro Amato. Între 2005 şi 2012, în Italia au fost înregistrate 85.350 mişcări telurice, majoritatea nefiind simţite de populaţie, a precizat Amato, potrivit căruia numai 2,5% dintre aceste cutremure depăşesc magnitudinea de 2,5 grade.

Doar în Emilia-Romagna s-au înregistrat 1.827 mişcări seismice în intervalul 20 mai – 13 iunie, a mai indicat geologul.

Cele două seisme din luna mai şi replicile lor au provocat 25 de victime şi pagube de mai multe miliarde de euro. În jur de 17.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.