Joaquin Almunia: Ieşirea Spaniei din zona euro este exclusă

Cunoscutul om politic spaniol Joaquin Almunia, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu portofoliul concurenţei, s-a declarat convins că ţara sa nu va părăsi sub nicio formă zona euro.

‘Întoarcerea Spaniei la peseta este exclusă’, a subliniat el, într-un interviu acordat miercuri seara postului de radio ABC Punto Radio.

‘Nimeni zdravăn la cap nu va face un astfel de pas’, a mai adăugat Almunia în acelaşi interviu, refuzând să ofere detalii cu privire la linia de credit de 100 miliarde de euro promisă băncilor spaniole.

Cu toate acestea, el a confirmat independenţa guvernului de la Madrid în luarea deciziilor, dar a reamintit obligaţiile ce îi revin Spaniei în calitate de membru al Uniunii Europene.

Cu privire la situaţia din Grecia, Almunia a spus că dacă această ţară nu-şi va rezolva problemele, ‘va trebui să plătească pentru tot’. De doi ani, Grecia este problema nr.1 a UE, a indicat el.

Potrivit AFP, agenţia Moody’s Investors Service a retrogradat miercuri ratingul datoriei pe termen lung a Spaniei cu trei trepte, la ‘Baa3’, chiar deasupra categoriei ‘speculativ’, motivând aceasta prin planul european de ajutor pentru sistemul bancar din Spania, în valoare de 100 de miliarde de euro, care, în opinia sa, ‘ar putea majora şi mai mult povara datoriei suportate de ţară’.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.