Marea Britanie: Comisia Levenson a început audierea lui David Cameron

Comisia publică de anchetă înfiinţată în Marea Britanie în urma scandalului ascultărilor telefonice, care a zguduit grupul de presă Murdoch, a început joi audierea primului ministru David Cameron, relatează AFP.

Audierea urmează să dureze şase ore, timp în care şeful guvernului britanic va da explicaţii despre legăturile sale cu grupul de presă al magnatului australian.

Depoziţia lui Cameron, transmisă în direct, are loc sub prestare de jurământ.

„Difuzarea de ştiri non-stop, 24 de ore din 24, a determinat publicaţiile să supra-amplifice cel mai mărunt eveniment”, a explicat el la începutul audierii.

Scandalul a izbucnit în urma dezvăluirilor că tabloidul News of the World, din grupul de presă Murdoch, a procedat în anii 2000 la interceptarea ilegală a telefoanelor unor personalităţi, membri ai familie regale sau vedete ale zilei.

Legăturile lui Cameron cu anturajul lui Rupert Murdoch, mai ales proximitatea sa cu Rebekah Brooks, fost director al News International, au apărut tot mai clar pe măsura desfăşurării audierilor în faţa comisiei Levenson.

Tânăra, care a fost arestată de două ori, va compărea vineri, 22 iunie, în faţa justiţiei.

David Cameron ar urma să ofere explicaţii şi în ce priveşte decizia de a-i încredinţa dosarul preluării totale a televiziunii prin satelit BSkyB de către News Corp. – compania mamă a News International -, unui ministru despre care ştia că era favorabil ofertei prezentate de Rupert Murdoch.

Un alt subiect stânjenitor pentru primul ministru este angajarea lui Andy Coulson, fost redactor-şef al News of the World. Acesta a demisionat ulterior din funcţia de director de comunicare al lui Cameron în ianuarie 2011, în urma dezvăluirilor privind ascultările telefonice ilegale întreprinse de reporterii tabloidului, desfiinţat în urma acestui scandal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.