Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să respecte indicaţiile medicilor pe caniculă

Ministerul Sănătăţii recomandă ca în această perioadă cu temperaturi extreme populaţia să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete, fiind necesar un pahar cu apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute, se arată într-un comunicat de presă remis de MS miercuri.

O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Medicii ne mai sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben şi roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

De asemenea, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este recomandat să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare la orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Este indicat să se evite activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.) şi o atenţie aparte trebuie acordată copiilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. Totodată, trebuie păstrată legătura permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, pentru a urmări starea lor de sănătate.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.