Oglinzi exterioare pentru maşini care elimină unghiurile moarte, fără efectul fish-eye

– Deşi există deja diferite automobile cu oglinzi care elimină unghiurile moarte şi care tind să încorporeze o suprafaţă foarte curbată, însă aceasta deformează înfăţişarea obiectelor văzute prin ele.

Pentru că şoferii folosesc oglinzile pentru a evita accidentele, este destul de important ca aceste oglinzi să arate traficul înconjurător exact aşa cum este.

Iată de ce Dr. Andrew Hicks, profesor de matematică la Philadelphia’s Drexel University, a creat o oglindă laterală care elimină unghiurile moarte, fără a cauza aproape nici o distorsiune, relatează gizmag.com.

Deşi oglinda lui Hick este făcută din bucăţi continue de sticle, are o curbă subţire non-uniformă, care este rezultatul a zeci de mii de calcule. „Imaginaţi-vă că suprafaţa oglinzii este făcută din mai multe oglinzi mai mici înclinate în diferite unghiuri, precum o minge de discotecă”, spune el.

„Algoritmul este un set de procedee care manipulează direcţia fiecărei feţe a mingei disco metaforice, în aşa fel încât fiecare rază de lumină care ricoşeză în oglindă să arate şoferului o largă imagine, dar nu prea deformată, a scenei din spatele lui.”

Drept rezultat, oglinda oferă un câmp de imagine de aproximativ 45 de grade, în timp ce deformarea formelor sau a liniilor plate este aproape nedetectabilă.

În schimb, o oglindă normală plată de pe partea şoferului, poate cuprinde de la 15 la 17 grade.

Andrew Hicks a dezvoltat prima oglindă de acest tip acum ceva ani, dar a primit licenţa în Statele Unite abia acum o lună. El speră ca oglinda sa să devină disponibilă spre comercializare ca un accesoriu de siguranţă aftermarket. Investitorii şi producătorii şi-au manifestat deja interesul faţă de această invenţie.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.