EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

PE suspendă cooperarea cu Consiliul UE în cinci dosare până când dosarul guvernanţei Schengen este soluţionat

0

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European, reuniţi în cadrul Conferinţei preşedinţilor la Strasbourg, au decis joi ca PE să-şi suspende cooperarea cu Consiliul UE în cinci dosare din domeniul Justiţiei şi Afacerilor interne (JAI) până când se va ajunge la o soluţie satisfăcătoare privind guvernanţa Schengen.

Cele cinci dosare sunt ‘Amendarea Codului frontalier Schengen şi a Convenţiei privind implementarea Acordului Schengen’ (raportor Giorgos Papanikolaou), ”Cooperarea judiciară în problemele penale: combaterea atacurilor contra sistemelor informatice’ (raportor Monika Hohlmeier), ‘Mandatul de anchetă european’ (raportor Nuno Melo), ‘Aspecte ale bugetului UE pe 2013 legate de securitatea internă’ şi ‘Registrul UE privind datele pasagerilor’ (raportor Timothy Kirkhope).

Conferinţa preşedinţilor a mai decis, joi, să scoată de pe agenda sesiunii plenare a PE din luna iulie raportul elaborat de Carlos Coelho (PPE) privind un Mecanism de evaluare şi monitorizare Schengen şi cel elaborat de Renate Weber (ALDE) privind reintroducerea controalelor frontaliere.

„Este un caz fără precedent ca în mijlocul procesului legislativ, o instituţie co-legislativă să o excludă pe cealaltă. Abordarea din 7 iunie a Consiliului JAI reprezintă o palmă pe faţa democraţiei parlamentare şi este inacceptabilă pentru reprezentanţii aleşi direct ai cetăţenilor europeni. Din acest motiv, Conferinţa preşedinţilor este nevoită să ia aceste măsuri severe”, a declarat preşedintele PE, Martin Schulz.

Miniştrii de interne din UE au decis, la 7 iunie la Luxemburg, să schimbe baza juridică a regulilor ce guvernează evaluarea Schengen, din articolul 77 al Tratatului privind funcţionarea UE în articolul 70, ceea ce înseamnă că Parlamentul European nu mai poate co-decide în acest domeniu, ci doar este informat adecvat despre deciziile Consiliului UE.

Eurodeputaţii consideră că astfel PE şi Comisia Europeană vor fi împiedicate să îşi exercite rolul de supraveghere în numele cetăţenilor europeni, iar statele membre vor fi libere să ignore orice eventuale temeri ale PE sau Comisiei Europene. Mai mult, decizia Consiliului UE a fost luată în timp ce negocierile cu alte instituţii UE erau în plină desfăşurare.

Mecanismul de evaluare şi monitorizare a aplicării acquis-ului Schengen de către statele deja intrate în spaţiul unic european de liberă circulaţie a fost propus de Comisia Europeană în luna septembrie a anului trecut. În conformitate cu planul Consiliului, comisiile de evaluare vor fi co-prezidate de un oficial dintr-un stat membru şi un reprezentant al Comisiei Europene. În prezent, evaluările sunt un proces pur interguvernamental, sub forma aşa-numitelor ”peer reviews”. Propunerea CE din septembrie anul trecut prevede un rol mai important pentru executivul comunitar în monitorizarea aplicării acquis-ului Schengen.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.