EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Pensionarii militari nu restituie sumele rezultate din regularizare, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii

0

Pensionarii proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională nu vor mai restitui sumele rezultate din regularizare, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii în acest sens, au decis, miercuri, 13 iunie, comisiile reunite de Muncă şi Apărare din Camera Deputaţilor.

Din recalcularea pensiilor militarilor au rezultat nu numai majorări dar şi reduceri, iar în cazul acestora ar fi trebuit restituită suma primită în plus, dacă deputaţii celor două comisii nu ar fi modificat Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/2011.

„În comisiile reunite s-au stabilit măsuri pentru pensionarii militari, principala fiind nereţinerea în cazul recalculării, iar cuantumul rezultat este mai mic faţă de sumele primite. Sumele respective nu constituie debite şi nu se vor restitui banii deja primiţi, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii în acest sens”, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, deputatul PSD Ioan Cindrea.

Acesta a subliniat că este vorba despre „un act reparaţie faţă de pensionarii militari pentru că ei n-au nicio vină că li s-au recalculat pensiile de către guvernul Boc şi cuantumul rezultat a fost mai mic”.

Deputatul PDL Cornel Ghiţă, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă, a apreciat că decizia luată reprezintă „un lucru înţelept”. „Astăzi, în Comisie s-a făcut un lucru înţelept. Pentru acei pensionari care trebuiau să returneze nişte bani s-a dat un fel de amnistie, dar fondul problemei rămâne nerezolvat. Pensiile militarilor rămân şi pe mai departe în cuantumul rezultat prin recalculare, chiar dacă acesta este mai mic”, a spus Cornel Ghiţă.

Referindu-se la faptul că, în 2013, pensiile diminuate prin recalculare ar putea reveni la nivelul din decembrie 2010, Cornel Ghiţă a afirmat că, dacă s-ar întâmpla aşa ar fi încălcat principiul contributivităţii. „Atunci, orizontul va fi deschis pentru noi şi noi pensii speciale pentru că presiunea este enormă din partea tuturor categoriilor socio-profesionale pentru a-şi face propriile legi de pensii”, a adăugat deputatul PDL.

Miercuri, în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor au fost respinse mai multe propuneri legislative care vizau modificarea Codului muncii.

„Propunerile de modificare a Codului muncii au fost respinse având în vedere că guvernul Ponta se află într-o fază avansată de negociere pe tot ce înseamnă legislaţia muncii. În acest context, Comisia a considerat că nu este cazul să se meargă cu modificări, fără acordul partenerilor sociali. Guvernul negociază o modificare amplă, structurată, a legislatiei muncii, pentru a o aduce mai aproape de interesele salariaţilor”, a explicat deputatul PSD Ioan Cindrea.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.