Pensionarii militari nu vor mai returna sumele primite în plus la pensii

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat joi, 14 iunie,  proiectul de lege privind pensiile militarilor prin care pensionarii militari nu mai sunt obligaţi să returneze sumele primite în plus din diferenţa înregistrată între cuantumul pensiei vechi şi al celei recalculate, primită în anul 2011.

Deputaţii au adoptat cu 184 de voturi pentru, două împotrivă şi nouă abţineri proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

„Ar fi vorba de două măsuri care ar putea afecta aceste persoane, returnarea în termen scurt a acestei diferenţe şi de asemenea, modificarea pensiilor. USL repară aceste nedreptăţi. Într-un prim pas nu se mai recuperează aceste diferenţe de plată de către 26.000 de pensionari militari”, a spus vicepreşedintele Comisiei de apărare, deputatul PNL George Scutaru.

El a spus că viitorul guvern USL, ce va fi validat de electorat, va începe procesul de revenire a pensiilor militarilor pensionari la plafonul din decembrie 2010.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a apreciat în plenul Camerei Deputaţilor că „una dintre categoriile sociale nedreptăţite de măsurile arbitrare ale guvernării Boc a fost rezerva Armatei Române”.

„Mă aflu în faţa dumneavoastră, ca reprezentant al Guvernului USL, pentru a repara injustiţiile produse în ultimii ani printr-o serie de acte normative care au condus la învrăjbirea categoriilor sociale sau au atacat demnitatea unor oameni, au generat mari probleme existenţiale altora şi decesul câtorva, în loc să primească din partea ţării respect şi recunoştinţă. USL a agreat ca primă măsură reparatorie amnistia fiscală (n.r. – pentru diferenţa încasată la pensii de pensionarii militari)”, a spus Dobriţoiu.

Ministrul Apărării a susţinut şi el că angajamentul politic al USL este includerea în viitorul program de guvernare a problematicii pensiilor militare iar prin negocieri cu FMI aceste pensii să fie readuse la nivelul celor din decembrie 2010.

Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a apreciat că prin acest proiect de lege Guvernul USL „respectă cererile primite de la Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă, care i-a ajutat, prin participarea membrilor săi la manifestaţiile de protest din Piaţa Universităţii, să ajungă la putere”.

Deputatul Nicolae Mircovici, din grupul minorităţilor naţionale, a afirmat că, în calitate de pensionar militar, afectat de măsurile adoptate de Guvernul Boc, a votat pentru moţiunea de cenzură a USL, astfel încât „cadrele militare pensionare să nu fie afectate (n.r. de măsuri financiare)”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.