Pentru mine nu mai e o curiozitate Consiliul European, am însă o experienţă de opt ani greu de găsit, susţine Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu susţine că pentru el nu mai reprezintă „o curiozitate” prezenţa la Consiliul European, dar a precizat că are o experienţă de aproape opt ani care este greu de găsit în momentul de faţă.

„Dacă Parlamentul României găseşte o formă legală prin care să mute atribuţiunile de reprezentare a statului român de la preşedintele României la primul-ministru, eu nu am nimic împotrivă. Eu nu ţin să mă duc după opt ani de mers la Consiliul European, şapte ani şi jumătate ca să fim mai exacţi, nu ţin să mă mai duc.

Ştiu ce înseamnă această instituţie şi în timpul lui Schroeder şi Chirac şi în timpul lui Merkel – Sarkozy, acum o văd şi în timpul lui Merkel şi Hollande. Deci, pentru mine nu mai e o curiozitate această instituţie şi nici nu mai am, să spunem, o tentaţie din a fi printre cei mai importanţi oameni politici ai Uniunii Europene”, a spus Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a adăugat, însă, că are o experienţă de opt ani în ceea ce priveşte participarea la Consiliul European, care este, potrivit preşedintelui, greu de găsit în momentul de faţă.

„Am un singur lucru însă, care este foarte greu de găsit în momentul de faţă: o experienţă de opt ani. Vreau să ştiţi că nu se învaţă uşor limbajul Consiliului European şi poate că într-un moment de criză cel mai bun lucru ar fi să ne strângem în jurul celui care poate face cel mai mult pentru ţară în Consiliul European, acolo unde se stabilesc orientări, deci extrem de important, direcţii.

Şi obiectivul meu este pe de o parte să respect Constituţia, să nu abdic de la atribuţiunile de preşedinte al României, de a reprezenta statul român; pe de altă parte, este o formidabilă experienţă acumulată şi pe timp de criză experienţa asta m-a ajutat foarte mult în Consiliul European, dar repet orice formă legală prin care acest atribut este mutat la primul-ministru, la un ministru, la oricine, nu o voi respinge”, a explicat Băsescu.

Potrivit acestuia, mutarea către premier a reprezentării României la Consiliul European trebuie să fie făcută sub o formă legală, care să nu pună sub semnul întrebării legitimitatea prezenţei româneşti la Bruxelles, nici pentru momentul de faţă şi nici pentru viitor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.