Rata şomajului în Grecia a atins nivelul record de 22,6% în primul trimestru

Rata şomajului a continuat să crească în Grecia în primul trimestru al acestui an, ajungând la nivelul record la 22,6%, de la 20,7% în trimestrul precedent, a anunţat joi Autoritatea elenă pentru statistică (Elstat), transmite AFP.

Potrivit Elstat, Grecia numără în prezent 1,12 milioane de şomeri într-o ţară cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, în creştere cu 57% comparativ cu situaţia din primul trimestru al anului trecut şi cu 9% mai mult decât în ultimele trei luni ale anului trecut.

Creşterea continuă a şomajului, care a început în 2010 odată cu debutul crizei datoriilor Greciei şi a măsurilor de austeritate, îi afectează în special pe tineri: 52,7% din tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani neavând un loc de muncă, la fel ca şi aproape o treime din tinerii din categoria de vârstă 25-29 de ani.

De asemenea, mai mult de jumătate (56,5%) din şomeri fac parte din categoria şomerilor de lungă durată, cei care nu au un loc de muncă de mai mult de un an.

Femeile continuă să fie defavorizate cu o rată a şomajului de 26,5% faţă de o rată a şomajului de 19,7% în cazul bărbaţilor.

Din punct de vedere regional, insulele din sudul Mării Egee au cea mai mică rată a şomajului, 13,9%, în timp ce nord-vestul Greciei este cel mai afectat cu o rată a şomajului de 28,5%.

Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat o contracţie anuală de 6,5% în primul trimestru al acestui an, după un recul de 6,9% în 2011. Populaţia Greciei este chemată duminică la urne pentru a decide formarea unui guvern care va încerca să revizuiască acordul de sprijin convenit cu UE şi FMI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.