EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Stancovici (ANP): Sistemele penitenciare trebuie să se specializeze în furnizarea de programe adaptate fiecărui deţinut

0

Sistemele penitenciare trebuie să se specializeze pe viitor în furnizarea de programe adaptate nevoilor individuale ale fiecărui deţinut, a afirmat, joi, 14 iunie, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marian Stancovici, la o conferinţă internaţională în domeniul penitenciar şi al probaţiunii desfăşurată la Bucureşti.

„Planurile adaptate individului atât pe perioada detenţiei, cât şi post-execuţional se constituie în elemente importante în reducerea recidivei. Acelaşi lucru este valabil pentru identificarea de locuri de muncă pentru deţinuţi după eliberarea lor. Experienţa arată că aceasta e o cheie pentru a evita recidiva şi dacă suntem în măsură să implicăm comerţul şi industria într-un parteneriat cu caracter obligatoriu şansele vor creşte semnificativ, experienţele noastre fiind dovada succesului unei astfel de abordări”, a declarat Stancovici.

În opinia sa, deschiderea poate ajuta un sistem penitenciar să devină mai transparent, la fel cum aducerea în dezbatere publică a unor împrejurări de fapt va determina o demistificare a sistemului penitenciar.

Stancovici crede că astfel dezbaterea politicilor penale ce privesc sistemul penitenciar se va baza mai degrabă pe fapte şi pe cunoaşterea realităţilor profesionale decât pe emoţii şi percepţii subiective.

El s-a referit şi la principiul normalizării. „Acest principiu înseamnă că, de fiecare dată când ne confruntăm cu o problemă în calitate de angajaţi ai unui sistem penitenciar şi de fiecare dată când trebuie să stabilim norme general valabile, trebuie să ne gândim cum s-ar fi tratat această problemă în afara închisorii.

Numai atunci ar trebui să luăm în considerare dacă există motive speciale pentru a alege o altă soluţie doar pentru faptul că este într-o închisoare. Apreciez că acest mod de gândire e cea mai bună garanţie împotriva abordării obişnuite şi care de multe ori determină stagnare sau altfel spus în loc de a gândi de ce trebuie să ne obişnuim cu gândirea de tip de ce nu”, a afirmat Stancovici.

La rândul său, Iuliana Cărbunaru, directorul Direcţiei de Probaţiune, a menţionat că la conferinţă participă profesionişti din domeniul probaţiune şi penitenciare din 25 de state, ghidaţi fiind de valori comune, precum profesionalismul, respectul pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, integritate şi nediscriminare.

Conferinţa internaţională în domeniul penitenciar şi al probaţiunii „Developments in prison and probation in Europe: Joint challenges, Joint solutions” este organizată de Asociaţia Internaţională a Penitenciarelor şi Centrelor Corecţionale, în colaborare cu Asociaţia Administraţiilor Penitenciare Europene şi Organizaţia Europeană de Probaţiune.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.