Unele celule stem pot supravieţui în mediu ostil, redevenind apoi funcţionale

Anumite celule stem pot supravieţui în mediu ostil, intrând în repaos, chiar mai multe zile după moarte, redevenind apoi funcţionale. Este ceea ce susţin cercetători francezi, lucrările lor deschizând noi căi terapeutice, de exemplu în transplantul de măduvă osoasă, relatează agenţia Belga.

Celulele stem musculare supravieţuiesc ‘în stare de adormire’ 17 zile după moarte la om şi 16 zile post-mortem la şoarece şi, odată puse în cultură, redevin funcţionale, arată studiul apărut în această săptămână în revista ‘Nature Communications’. La fel se întâmplă cu celulele măduvei osoase, aflate la originea celulelor sanguine, care rămân viabile 4 zile după moarte la şoarece. După transplant sunt apte să reîntregească măduva, adaugă cercetătorii.

Cercetări anterioare identificaseră astfel de celule la 32 de ore după moarte, în creierul unui fetus.

Cercetătorii francezi arată în schimb cum supravieţuiesc celulele adulte: au nevoie de lipsă de oxigen ca să poată ajunge în ‘starea de adormire’, care le permite să supravieţuiască şi să reziste într-un mediu foarte ostil. Acest mod de supravieţuire există şi în cazul marilor distrugeri de ţesut la oameni în viaţă.

La şoareci, celulele stem musculare prelevate post-mortem, odată grefate, au permis reluarea producţiei unei proteine lipsă, distrofina, la şoarecii cu miopatie musculară. Celulele trec în stare de adormire reducându-şi metabolismul la strictul necesar. ‘Adormirea’ este un mod al celulelor adulte de a aştepta ‘trecerea furtunii’ şi de a depăşi situaţii potrivnice, ca de exemplu o leziune a muşchiului, pentru a putea apoi să reia ciclul celular şi să repare ţesutul sau organul afectat, se arată în studiu.

În timpul unei leziuni musculare se tulbură aportul de oxigen. În laborator, ‘am constatat că celulele musculare private de oxigen la 4 grade C supravieţuiesc mai bine decât cele expuse la oxigen’, adaugă un cercetător.

Această descoperire deschide calea unei noi surse şi a unor noi metode de păstrare (la frigider şi într-un amestec gazos fără oxigen) a celulelor stem cu utilizare terapeutică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.