A murit compozitorul Dumitru Capoianu

Compozitorul Dumitru Capoianu, unul dintre cei mai importanţi creatori români ai secolului XX, a încetat din viaţă joi, a informat prof.univ.dr. Mihai Cosma.

Potrivit UCMR, cel care a fost Dumitru Capoianu va fi înmormântat duminică, la ora 13,00, la Cimitirul Ghencea Civil.

Născut la 19 octombrie 1929, Capoianu a studiat vioara şi compoziţia la Conservatorul din Bucureşti, cu cei mai renumiţi profesori ai momentului, printre care Mihail Jora, Mihail Andricu şi Marţian Negrea.

Un om jovial, prietenos, ferm în convingeri şi un profesionist desăvârşit, Dumitru Capoianu a lăsat în urmă o creaţie bogată şi diversă, acoperind toate genurile, de la lied la balet, de la piese instrumentale solo la operetă şi concert.

A cochetat cu cele mai noi direcţii de avangardă şi a fost pasionat de muzica de jazz. Partiturile sale rămân o moştenire culturală de primă mărime, expresie a unui talent deosebit şi a unei măiestrii greu de egalat.

Capoianu a fost unul dintre puţinii muzicieni care au primit dreptul de a reprezenta breasla în structurile de conducere ale ţării, în perioada comunistă.

A fost director al Filarmonicii „George Enescu” şi a câştigat prestigioase premii pentru compoziţiile sale, inclusiv Palme d’Or la Cannes pentru filmul ”Omuleţul” de Gopo, pentru care a compus muzica.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.