EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Cetăţenii străini care stau ilegal în România vor putea fi depistaţi cu ajutorul unor terminale mobile

0

Cetăţenii străini care stau ilegal în România vor putea fi depistaţi pe stradă, în hoteluri sau la firmele unde aceştia lucrează, cu ajutorul unor terminale mobile care le verifică pe loc documentele în baza de date a Oficiului Român pentru Imigrări (ORI).

„Componenta de mobilitate este o aplicaţie care va rula pe echipamente mobile, pe nişte terminale care permit citirea documentelor cu CIP sau a documentelor obişnuite, fără CIP. Cetăţenii vor putea fi verificaţi în cadrul acestei aplicaţii, cu terminalul, exact acolo unde sunt depistaţi şi unde prezintă documentul, respectiv pe stradă, în hotel sau în altă parte”, a explicat vineri, într-o conferinţă de presă, Bogdan Moruţ, şeful Centrului de Calcul din cadrul ORI.

Echipamentele şi aplicaţiile software vor fi funcţionale în maximum un an prin intermediul unui programul pe care Oficiul Român pentru Imigrări l-a lansat – „Modernizarea şi integrarea aplicaţiilor software din cadrul ORI prin optimizarea SIMS”, un program finanţat din fonduri europene.

Tot în cadrul proiectului de dezvoltare a infrastructurii informatice a ORI şi în contextul intrării României în spaţiul Schengen, a fost elaborată o aplicaţie de „reconstrucţie facială” care permite depistarea cetăţenilor străini care se află în ţara noastră şi sub alte identităţi, fiind înregistraţi în baza de date cu alte documente. Astfel, reprezentanţii Oficiului Român pentru Imigrări vor să elimine posibilitatea unor falsuri, lucru care este mult mai greu de realizat cu software-ul existent.

„Cetăţeanul străin, în momentul în care vine şi se prezintă la ghişeu pentru documente şi i se face poza pentru eliberarea acestora, acea poză este verificată în baza de date pentru a vedea dacă nu cumva respectivul cetăţean se mai află în România şi sub alte nume, înregistrat cu alte documente. Sistemul care se va implementa are la bază un algoritm foarte cunoscut, Cognitec, care permite căutări şi calculul a 29 de vectori ai feţei şi verificarea lor în baza de date.

Până acum nu aveam acest sistem şi îi găseam efectiv prin compararea umană, prin căutarea din punct de vedere al vârstei aproximative sau al ţării de origine. Dorim să eliminăm, pe cât posibil, cetăţenii care vin cu falsuri sau care sunt puşi să creeze probleme. (…) Timpii de răspuns vor fi mult mai buni faţă de actualul sistem, permite căutări mult mai complexe la nivelul bazei de date de străini”, a precizat Bogdan Moruţ.

ORI a depistat, în anul 2011, 412 cetăţeni străini care stăteau ilegal în România şi care au fost repatriaţi în ţările de origine. Cei mai mulţi proveneau din R. Moldova şi Turcia.

„Aplicaţia este extrem de folositoare pentru Oficiul Român pentru Imigrări deoarece noile facilităţi ne oferă posibilitatea de a-i depista mai repede pe cetăţenii străini care se află în situaţii ilegale pe teritoriul pe teritoriul ţării.

Cu ajutorul aplicaţiei de recunoaştere facială vom putea identifica persoanele care sunt înregistrate în baza de date sub alte identităţi, lucru care până acum nu putea fi realizat. Tot în cadrul aceluiaşi proiect, Oficiul Român pentru Imigrări va beneficia de terminale mobile cu care vom putea verifica cetăţenii străini în teren. Dacă angajaţii Oficiului Român pentru Imigrări execută o serie de acţiuni şi controale în teren vor putea, cu ajutorul acestor terminale mobile, să verifice la faţa locului, identitatea şi legalitatea şederii străinilor, iar în urma verificărilor se vor lua măsurile legale în vigoare”, a precizat Cristina Ilie, purtător de cuvânt ORI.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Român pentru Imigrări, în România sunt 30.000 de cetăţeni străini proveniţi din state ale Uniunii Europene şi 60.000 veniţi din state terţe.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.