Curtea Supremă britanică respinge reexaminarea cazului Assange

Curtea Supremă britanică a respins joi cererea de reexaminare a apelului înaintată de Julian Assange, care nu mai dispune pentru a evita extrădarea către Suedia decât de un eventual recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, informează AFP.

Curtea Supremă a dat pe 30 mai undă verde pentru extrădarea fondatorului site-ului WikiLeaks, însă apărarea lui Assange a produs o surpriză cerând redeschiderea dosarului pe motive de procedură.

Cei şapte judecători de la cea mai înaltă instanţă din Marea Britanie au respins în unanimitate joi această ultimă cerere, pe care au găsit-o ‘neîntemeiată’.

Ei au subliniat faptul că ‘perioada necesară pentru extrădare nu poate începe înainte de 14 de zile începând de astăzi’.

Avocaţii lui Julian Assange se pot folosi de această perioadă pentru a se prezenta în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, ca ultim recurs.

Saga judiciară a fondatorului WikiLeaks durează de peste 18 luni. Australianul, în vârsta de 40 de ani, a fost reţinut în decembrie 2010 la Londra în baza unui mandat de arestare emis de Suedia într-un dosar de viol şi agresiune sexuală împotriva a două suedeze.

Julian Assange susţine că este victima unei conspiraţii a Washingtonului, ca represalii pentru publicarea de către WikiLeaks în 2010 a zeci de mii de documente militare secrete despre Irak şi Afganistan şi a unor telegrame diplomatice americane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.