Jean-Marc Ayrault: Franţa şi Germania trebuie să găsească împreună o soluţie la criza din zona euro

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat vineri că Franţa şi Germania trebuie să găsească ‘mână în mână o soluţie pentru a scoate Europa din criză’, adăugând că acest lucru presupune ‘un dialog mai intens decât cel de până acum’, relatează AFP.

‘Trebuie ca Germania şi Franţa, mână în mână, să găsească la 28 şi 29 iunie (summitul european, n.r.) o soluţie pentru a scoate Europa din criză’, la care să se asocieze şi ceilalţi parteneri europeni, a spus premierul francez.

‘Sunt sigur că o vom găsi, nu am nicio îndoială în acest sens. Acest lucru presupune un dialog mai puternic decât cel desfăşurat până acum’, a menţionat primul ministru francez pe postul de radio Europe 1.

A doua zi după ce a formulat critici la adresa cancelarului german Angela Merkel şi după vizita preşedintelui francez Francois Hollande la Roma, Jean-Marc Ayrault a exclus ideea că Franţa ar vrea să creeze o coaliţie sau un front împotriva şefei executivului german. ‘În niciun caz’, a subliniat el. ‘Ar fi o cale greşită /…/, o eroare politică gravă care nu ar duce la nicio soluţie’, a adăugat premierul francez.

Joi, Ayrault a îndemnat împotriva ‘acceptării de formule simpliste’, în răspuns la avertismentul Angelei Merkel în sensul că Berlinul nu se poate mulţumi cu ‘soluţii facile’ şi ‘mediocritate’ ca reţete în faţa crizei. Premierul francez şi-a justificat vineri remarca din ajun, dând asigurări că nu i s-a adresat ‘în special dnei Merkel’, ci ‘tuturor liderilor europeni’. ‘În prezent are loc o dezbatere în Bundestag /camera inferioară a parlamentului german/ şi veţi vedea că se folosesc uneori cuvinte dure între majoritate şi opoziţie’, a notat Jean-Marc Ayrault.

Invitat să se exprime în germană, pe care o vorbeşte fluent, premierul francez a răspuns, în limba lui Goethe: ‘Avem responsabilitatea comună de a-i da un viitor Europei, pentru că astăzi Europa este în criză şi se îndoieşte de viitorul ei’.

Continuând în germană, şeful guvernului francez i-a evocat pe fostul preşedinte francez Francois Mitterrand şi fostul cancelar german Helmut Kohl, pentru a-şi exprima convingerea că, la fel ca ei, ‘dl Hollande şi dna Merkel vor găsi împreună răspunsul’ la provocările comune.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.