EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Polonia va intra în programul VWP pâna la sfârşitul lui 2012, România nu are perspective iminente

0

Înalţi oficiali ai administraţiei SUA s-au angajat să facă lobby puternic pentru ca Polonia să intre în Programul Visa Waiver (VWP) până la sfârşitul anului 2012.

Nu există însă perspective iminente pentru ca celelalte trei ţări membre în UE încă excluse din program – Bulgaria, Cipru şi România – să fie adăugate prea curând, informează joi Europolitics.

Vorbind la un briefing de presă, la 13 iunie, pentru a semnaliza o nouă iniţiativă în turism, adjunctul secretarului de stat Thomas Nides a declarat că atât Casa Alba cât şi Departamentul de Stat lucrează pentru a determina Congresul să aprobe proiectul de lege necesar, ”JOLT Act” şi că „există opoziţie foarte puţină faţă de acest demers”, atât din partea democraţilor cât şi a republicanilor.

Un astfel de sprijin bipartizan este „foarte rar”, a remarcat Nides. Dar atunci când a fost întrebat despre Bulgaria, Cipru şi România, el a spus că „în acest moment nu există niciun plan” pentru a le adăuga programului, fie din cauza ratelor înalte de respingere a vizelor pentru cetăţenii lor, fie pentru că nu au finalizat încă acordurile necesare de împărtăşire a datelor.

”JOLT Act” ar trebui să facă mai uşoară intrarea ţărilor în VWP, permiţându-le să fie incluse odată ce rata de respingere a vizelor pentru cetăţenii lor este de sub 10%, cu condiţia ca aceasta să se menţină la sub 3%.

SUA par să aibă intenţia de a menţine taxa de 14 dolari pentru a obţine Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei /”Electronic System of Travel Authorisation”, ESTA/ pe care l-a impus pentru toţi călătorii VWP din septembrie 2012. Zece dolari din taxă sunt folosiţi pentru a promova turismul, în timp ce 4 dolari sunt folosiţi pentru a executa programul ESTA.

„Nu există niciun plan, după câte ştiu, de a modifica taxa ESTA, dar cu siguranţă există o nevoie de a finanţa aceste programe”, a declarat pentru Europolitics David Donahue, secretar de stat adjunct pentru afaceri consulare la Departamentul de Stat.

UE obiectează atât faţă de taxa ESTA de 14 dolari cât şi privind eşecul de a include toate cele 27 de ţări membre ale blocului în VWP.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.