Putin şi-a numit consilier un „arhitect” al afacerii Iukos

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a desemnat vineri un nou consilier prezidenţial, în persoana lui Anton Ustinov, calificat de presă drept „arhitect” al dosarului companiei petroliere Iukos, relatează portalul newsru.com.

Ustinov a fost ales, în 2006, reprezentant în adunarea creditorilor a companiei Iukos, ai cărei manageri – Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev – au fost condamnaţi la închisoare pentru delapidare şi neplata impozitelor.

Ustinov este considerat „arhitectul” dosarului Iukos şi unul dintre organizatorii „terorii” fiscale împotriva mai multor companii din domeniul industriei, semnalează The New Times.

Noul consilier prezidenţial este nepotul reprezentantului Kremlinului pentru districtul federal sudic, Vladimir Ustinov, scrie Antikompromat.

Din 2000 a lucrat la Ministerul impozitelor şi încasărilor, a parcurs rapid calea de la adjunct la şef al departamentului juridic al instituţiei. În octombrie 2004 a fost numit şef al direcţiei juridice a Serviciului federal fiscal (care a preluat atribuţiile fostului minister).

În 2008 a fost numit adjunct al vicepremierului Igor Secin, fiind considerat „om din clanul” acestuia.

Apărătorii drepturilor omului susţin că Hodorkovski, un acerb critic al Kremlinului, a fost închis în 2003 la ordinul lui Putin şi îl critică frecvent pentru încarcerarea acestuia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.